Дайте на детето си тези 35 дара, които то никога няма да забрави

0
1983

Спомняте ли си думите на Природата от разказа на Джеръм К. Джеръм „За вредата от следването на чужди съвети“ – когато човекът отишъл в нейния магазин с желанието да купи любов?

„За мен не съществуват нито богатството, нито бедността — такива, каквито вие ги разбирате — отговаря Природата. — Тук действителното се обменя срещу действително. Ти искаш моите съкровища, аз искам в замяна ума и сърцето ти. Твоя ум и твоето сърце, момчето ми, искам аз, а не ума и сърцето на баща ти или на някой друг.
— Но откъде да взема това, с което трябва да платя?
— Навлез в живота. Работи, страдай, помагай на другите. Върни се после при мен със спечеленото. Каквото донесеш, за него ще се спазарим.“

Именно това са даровете, които е важно да дарите на своето дете –  собствено сърце и ум, както и всичко по-долу:

1. Утвърждение. Понякога една проста дума на утвърждение може да промени цял един живот. Така че се уверете, че вашето дете знае колко много го цените. Не забравяйте да му го напомняте всеки път, когато имате тази възможност.
2. Изкуство. С появата на интернет, всеки, който иска да твори … може. Светът се нуждае от още хора, които го желаят.


3. Предизвикателство. Насърчавайте детето си да мечтае на широко. На свой ред, то ще постигне повече, отколкото смята, че е възможно … и вероятно дори повече, отколкото вие си мислите, че е възможно.
4. Съчувствие/справедливост. Животът не е справедлив и никога няма да бъде – в него има прекалено много променливи. Но когато има несправедливости, пък дори и на детската площадка, бихте искали вашето дете да бъде активно в тяхното решаване, нали?
5. Доволство. Необходимостта от повече е заразна. Ето защо, един от най-големите дарове, които може да дадете на детето си е способността да се задоволява с това, което има … но не и с това, което е.
6. Любопитство. Учете детето си да задава въпроси: кой, какво, къде, как, защо и защо не … „Престани да задаваш толкова много въпроси“ са думи, които никога не трябва да излизат от устата на родителите.
7. Решителност. Един от най-великите определящи фактори за нечии успех е размерът на неговата воля.
8. Дисциплина. Детето трябва да учи всичко из основи, включително подходящото поведение, как да се разбира с останалите, как да получава желаните резултати и как да постига мечтите си. Дисциплината не следва да се избягва или потиска. Вместо това, тя трябва да бъде последователна и позитивна.
9. Насърчение. Думите притежават огромна сила. Те могат да създават или унищожават. Простите думи, които сте избрали да изречете днес, могат да окуражават и създават положителни мисли във вашето дете или да изпращат послание за отчаяние. Избирайте внимателно!
10. Вярност. Верността включва нещо повече от телата ни. Тя включва очите, ума, сърцето и душата. Бъдете верни на себе си, на човека до себе си, на своите приятели. Вашето дете ще вземе пример за това.
11. Очи за красотата наоколо. Насърчавайте детето си да открива красотата във всичко, което вижда … и във всеки, когото среща.
12. Щедрост. Учете детето си да бъде щедро. Ако вижда, че вие сте щедри относно вашите вещи, то ще бъде щедро със своите.

13. Честност /интегритет. Детето, което научава стойността и значението на честността в ранна възраст има много по-голям шанс да стане честен възрастен. Знаете, възрастните, които са честни в отношенията си с останалите, са склонни да се чувстват по-добре за себе си, да се наслаждават повече на живота и да спят по-добре през нощта.
14. Надежда. Надежда е да се знае и вярва, че нещата имат способността да се подобряват и усъвършенстват. Тя дава сила, издръжливост и решителност. Научавайки детето да вярва в надеждата, вие му дарявате сила в трудните времена от живота (дори, когато вече няма да сте до него).
15. Целувки и прегръдки. Най-вероятно сте чували някой да казва за 7-годишния си син/дъщеря, че е твърде голям/а за целувки. Какво нещастие … Знайте, че вашето дете никога не е твърде голямо, за да получи физическо утвърждение за вашата любов към него. Това е нещо, което човешките същества жадуват винаги!
16. Въображение. Ако сме научили нещо с вас през последните 20 години, то е, че светът се променя с все по-бързи темпове всеки изминал ден. Светът утре не прилича никак на света днес. И тези, които притежават въображение, са онези, които не просто изживяват това, те правят това възможно.
17. Съзнателност. Вярваме силно в съзнателния живот и съзнателното родителство. Поспрете се, помислете кои сте, къде отивате и как да стигнете до там. Направете същото за вашето дете.
18. Вашият скут. За вашето дете това е най-доброто място в целия свят, знайте го!
19. Учене през целия живот. Жаждата за учене е различна от ученето за оценки и заради учителите. Тя се разпалва у дома. Четете, задавайте въпроси, анализирайте и излагайте това. Научете се да обичате самообучението и вашето дете ще наследи това.
20. Любов – тя е най-важната от всичко по-горе.
21. Хранене заедно. Колкото и маловажно да ви изглежда това, храната предоставя безпрецедентна възможност за връзка, която не може да бъде постигната никъде другаде. Семейство, което не се храни заедно не расте заедно.

22. Природа. Детето, което се научава да цени света около себе си, се грижи за света около себе си. Всеки родител учи детето си да поддържа дома чист, това трябва да важи и за природата, която също е негов дом.
23. Шанс/възможност. Детето се нуждае от възможности, за да опитва нови неща. Това дава шанс то да открие това, което върши добре. И противно на общоприетото схващане – това не изисква задължително много пари.
24. Оптимизъм. Песимистите не променят света. Оптимистите да.
25. Мир. В световен мащаб, може би си мислите, че това е извън вашите ръце. Но по отношение на хората около вас (в частност – вашето дете), това е изцяло във ваши ръце … и това е изключително добър начин да започнете.
26. Гордост. Празнувайте малките неща в живота. В края на краищата, малките постижения в живота, са тези, които се превръщат в големи.
27. Възможност да правят грешки. Децата са деца. Това е, което ги прави толкова забавни … и така отчаяно нуждаещи се от вашето търпение. Дайте на детето си място да експериментира, да изследва и прави грешки.
28. Самочувствие. Хората, които се научават да ценят себе си е по-вероятно да имат самочувствие и самоуважение. В резултат на това те са по-склонни да се превърнат във възрастни, които уважават своите ценности и да се придържат към тях … дори когато никой друг не го прави.
29. Чувство за хумор. Смейте се с децата си ежедневно … заради вас и заради тях.
30. Духовност. Духовността издига нашия възглед за Вселената, нашия свят, живота ни. Разумно е да предадете чувството на вашето дете, че то е нещо повече от плът и кръв, която заема определено пространство. То също така е и ум, сърце, душа и воля. То трябва да знае това, вземайки своите решения.
31. Стабилност. Стабилният дом е основата, върху която децата градят до края на живота си. Детето трябва да знае своето място в семейството, на кого може да се довери и кой ще бъде до него, когато има нужда. Тези неща не трябва да се променят.
32. Време. Времето е подарък, който никога не може да се върне или да бъде върнат. Така че помислете внимателно за това кой (или какво) заслужава вашето време.
33. Пълно внимание. Образно казано: прекъсване на всичко останало, за да се свържете.
34. Уникалност. Това, което ни прави различни е това, което ни прави специални. Уникалността не бива да остава скрита. Тя трябва да се демонстрира с гордост пред света, за да бъде видяна, оценена и да носи наслада. Детето ви трябва да знае това!
35. Гостоприемен дом. Това детето да знае, че винаги може да се върне у дома, е сред най-милите и животворни уверения в целия свят. Вашият дом вдъхва ли живот на вашето дете?

Да, нито един от горните подаръци не се среща в търговската верига, но пък затова бъдете сигурни, че в „магазина на Природата“ те са най-ценните!

източник: framar.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here