Да си уязвим, значи да си силен!

0
3005
Да си уязвим, значи да си силен!
Да си уязвим, значи да си силен!

Да си уязвим се смята за порок едва ли не от мнозина. Просто така са ни възпитали. Колко родители казват на децата си – „хайде сега не плачи, не си бебе“, „ти си мъж-мъжете не плачат“, „защо ревеш, това е дреболия, какво ще правиш, като пораснеш“. Така у нас се изгражда едно впечатление, че да показваш чувствата си е срамно и изразява слабост. Обаче е напълно обратното. Егоцентризмът ни, затварянето на прозорчето на реалните чувства и прикриването им – води до едно единствено нещо – страх и слабост. Затова да си уязвим, означава да си силен – да се изправиш пред страха си, да надскочиш себе си и да се доизградиш след болката.

Поколения наред са белязани от слепотата на чувствата си. От срама да ги изразяват гласно, сякаш това е най-голямата грешка на целия свят. Да си силен, не означава да си безчувствена скала, напротив силата се крие в сърцето и душата, а не в мускулите и каменното лице. Негласно изграждаме поколения нещастни хора, чийто главен страх – е да не би да се поддадат на чувствата си, а не на разума си. Така потискайки вътрешната си потребност от изкарването на силните емоции навън, потискаме същността си. Онази същност – човешката, с която сме родени и с която умираме. Предразсъдъците ни относно силата и чувствата са с толкова дълбоки корени, че сякаш никога не могат да бъдат прекъснати.


Да си уязвим е нещо напълно човешко, това не е грях или белег. Както всичко в живота и силата, и слабостта са въпрос на гледна точка и разбирания. Най-пагубното за един човек е да се подаде на влиянието на околните. Много по-трудно е да се изправи пред тях и да им заяви – и какво от това, че съм уязвим. Да такъв съм, защото съм човек и то истински! Хората не се раждат силни. Живота и изпитанията в него по пътя им – ги правят такива. Най-голямата сила понякога е да се оставиш на слабостта си. Само така ще научиш, как се става силен! Преминавайки през огнената сила на уязвимостта си, излизаш един по-градивен и по-добър човек. Човек осъзнал слабите си и силни страни. Човек благодарен на съдбата и живота си, че са го направили, такъв какъвто е и нищо повече. Позволете си слабостта да чувствате, само така ще станете силни и ще сте живели пълноценно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here