Дзен притча: един мил жест може да промени света на човек

0
563

През един късен следобед дзен учителят Рьокан вървял по брега, наслаждавайки се на шума на вълните и красивия син цвят на морето. По небето все още се забелязвали няколко облака от бушувалата само до преди час буря.

Изведнъж възрастният мъж забелязал, че хиляди морски звезди са изхвърлени на брега от мощните вълни. Бавно и мъчително животните умирали под силните лъчи на обедното слънце. Рьокан започнал да взима в ръце всяка една морска звезда и да я хвърля обратно във водата. Така той спасявал морските твари една по една.

Местен рибар видял колко неуморно дзен учителят работи, за да върне животните в естествената им среда.

„Защо правиш това? Всеки път, когато се развихри буря, се случва едно и също – стотици морски звезди са изхвърлени на брега и умират. Не можеш да спасиш всички тях, така че каква разлика прави твоят опит сега?“ – попитал недоумяващият рибар.

„Има значение за ето тази морска звезда“ – отвърнал Рьокан и хвърлил морската твар обратно във водата.

***

За някои хора действията на дзен учителя от притчата са безсмислени. Сигурно те биха казали: Толкова много животни и хора страдат всеки ден. Страданието не може да бъде спряно, не може да бъде изтръгнато от ежедневието ни.

Може би те са прави – страданието, както и щастието, обичта и грижата са неизменна част от живота. Само че нашите действия могат да окажат огромно влияние. Помощта, състраданието и нежността могат да наклонят везните към един по-добър свят.

Дали ще става въпрос за спасяването на една морска звезда или мила дума, нежна прегръдка или подарено цвете, всеки един от нас може да се превърне в слънчевия лъч на надежда за някого в нужда.

Редактор: Нора Маркова / Framar.bg
Източник: blog.buddhagroove.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here