Дневна доза мъдрост: Грешки не съществуват

0
140

Грешки не съществуват.

Какво означава това?

Това означава, че нищо, което някога се е случвало, случва се сега или ще се случи в бъдеще – не е грешка. Нищо не е грешка и нищо не трябва да бъде считано за грешка.

Разбира се, да приемем напълно подобна идея, е наистина трудно. Ако успеем обаче, ще си спестим много психически страдания.

Така че нека разгледаме тази идея по-подробно.

В действителност не съществуват грешки, пропуски или инциденти. Нищо, което не трябва да се случва, не се случва. Нищо, което някога е съществувало, което съществува сега, или което ще съществува в бъдеще, не може да бъде разглеждано като грешка.

Човешкият ум протестира срещу това. Реалността за повечето хора е безкраен парад от грешки, неуспехи и провали. Ние живеем с дълбокото убеждение, че има безброй неща, които никога не е трябвало да ни се случват, или поне не е трябвало да се случват в този момент. Човек може напълно да се вцепени от безнадеждния ужас от всички потенциални грешки, които може да се случат в бъдеще.

Този вид мислене е причината за голяма част от психическите страдания, които хората изпитват.

Грешки, провали, пропуски! Всички грешки, направени от родителите ви, всички грешки, направени от други хора, всички грешки, които вие сте направили. Всички грешки, които Бог прави. Повечето хора вярват, че животът им е просто една поредица от грешки. Повечето хора носят дълги списъци с грешки и четат тези списъци отново и отново в съзнанието си като молитва.

Но така те се обричат на страдание и отчаяние. И наистина, как можеш някога да бъдеш щастлив в една действителност, изтъкана от грешки? Дори ако се справяш добре в живота, си убеден, че само една-единствена грешка би сложила край на всичко.

Така че бъдете нащрек и се бунтувайте срещу този начин на мислене. Разбира се, не става въпрос за това да минимизирате сериозни травматични събития – като ужасна загуба, насилие, жестокост. Трудно – почти невъзможно – е да повярваме, че подобни неща не са грешки. Говорим за по-обикновени грешки, всички онези малки неща в ежедневието, които ни изглеждат погрешни и провокират възмущението ни и чувството ни за справедливост.

Замислете се колко много са нещата, които децата възприемат като грешка. Грешно е да се разболеят, грешно е да паднат в парка, защото не са внимавали, грешно е да прекалят със сладките или с телевизията, грешно е да си легнат твърде твърде късно, грешно е да не почистят бъркотията след себе си – за едно дете реалността е низ от възможности за грешки, които предизвикат гнева на родителите или учителите им.

Грешките продължават и по време на юношеството, но и по време на зрелостта. Ние винаги жадуваме за неща, които нямаме, и приемаме този „лош късмет“ като някаква ужасна грешка в живота си, която ни пречи да бъдем истински щастливи. Дребните оплаквания управляват живота на повечето хора и ги обричат на страдание, забележете, дори когато според определени стандарти животът им е доста комфортен.

Не е необичайно един беден човечец в бедна страна да чувства много повече вътрешен мир и яснота, отколкото добре хранещият се човек, живеещ в охолство в някоя от най-развитите държави в света.

Когато хората преминават през живота с чувство за вяра, смисъл и цел, предизвикателствата, с които се сблъскват, са предизвикателства наистина, приключения, пъзели, които трябва да наредим, а не „лош късмет“, „лоша съдба“ или иначе казано – грешка.

Грешки не съществуват. Всичко се случва с причина. С подобна нагласа, животът става много прост и сравнително лесен.

Така че просто опитайте.

Прекарате поне един ден с убеждението, че в действителност няма грешки.

Какво ще стане, ако посрещате с тази мисъл всяка новина, която провокира възмущението ви? Какво би станало, ако водите всекидневните борби именно с вярата, че „в действителност грешки не съществуват“?

Нищо не е грешка. Всичко, което се случва, трябва да се случи. Вие сте там, където трябва да сте.

Да, това противоречи на човешката природа. Може да изглежда грешно, неестествено, безразлично, сляпо, глупаво и наивно.

Но просто опитайте.

Това няма да ви превърне в пасивни или безразлични личности, а само ще върне мира в живота ви.

Редактор: Ина Фенерова / psychology.framar.bg
Източник: wordfromthewell.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here