Думите, които нараняват мъжете

4
5701

Предварително искам да отбележа, че в тази статия не става въпрос за нараняване на сърцето и душата, което се случва при драматични житейски събития, а по-скоро за провокация, която оставя драскотина в съзнанието на мъжете.

Но натрупването на многобройни малки драскотини може да доведе до събития, които са в основата за възникването на неизлечими рани. Както в буквален, така и в преносен смисъл. Много обичам приказката за лошата дума и опасната рана, в която мечката казала на човека: „дълбока рана заздравява, лоша дума не се забравя”.

Мисля си, че всеки един от нас ежедневно трябва да си припомня тези думи на Ран Босилек. Все по-рядко обръщаме внимание на общуването помежду ни и забравяме да се грижим за него. Да, за всяко общуваме между хората следва да се полагат ежедневни грижи, защото в противен случай ситуацията лесно излиза от контрол.

Примери за това колкото искаш. Всички дами много добре знаят, че думите, които казват на любимия си човек , могат да бъдат особено опасни. Най-вече когато са изречени непремерено по време на разгорещен спор или вследствие на умора.

При мъжете егото е засилено, което е причина да обръщат внимание на абсолютно всички детайли, които се отнасят до тяхното поведение, оценка на мислите и действията, емоция, характер и пр. Ето защо внимателно трябва да подбирате думите си. В противен случай може да съжалявате.

Става въпрос за думи, с които обезценявате чувството на партньора ви,  с които демонстрирате безразличие към него, сравнявате го с някой друг или го подреждате в общи рамки. Да не говорим за тези думи, с които се вменява вина, съжаление и омаловажаване на неговите действия.

Най-голямата грешка, която жените могат да допуснат общуването с мъжете, е да демонстрират  безразличие към него и да го заплашват, че ще се разделят с него. Трябва да знаете, че по-голямата част от мъжете само чакат жената до тях да демонстрира безразличие или да го заплаши с раздяла, че да приключат връзката си. Ако един от двамата души вече не му пука за държанието на другия, това означава, че двойката е тръгнала по пътя на раздялата.

Не казвайте неща, които изразяват безразличие. Вместо да нападате, по-добрият вариант е да изслушвате и обсъждате. Партньорът ви няма да говори открито с вас, ако смята, че възприемаме действията и мислите му за нелепи. Ще се почувства самотен и обиден. А това от своя страна ще подкопае самата връзка. Най-добре се опитайте да разберете какво точно провокира подобни чувства у вашия любим човек.

Със сигурност жените се дразнят на реплики от типа „Жената на Петър е много по-красива от теб. Да не ти разказвам и колко по-интелигентна е“. В подобни ситуации мъжете се дразнят не по-малко отколкото жените. Дори повече в някои случаи. Никой мъж не трябва да разбира, че някой друг е по-силен, по-умен и по-можещ от него.

А разбере ли тези неща от жената до себе си, тогава природата му го насочва към търсене на друга половинка, която ще му осигури комфорта да бъде най-умен, най-силен и най-можещ. Вместо да давате някой друг за пример, фокусирайте се върху положителните неща от качествата на човека до вас.

В противен случай наранявате човека до вас. А никой не заслужава това. Завършвам с една любима българска поговорка, която също май забравихме последните години: „Блага дума железни врати отваря“.

Автор: Тодор Капитанов

Източник: edna.bg

4 COMMENTS

 1. Автора на тази глупост меко казано ме потресе със идиотщините си но все пак не искам да го критикувам защото като една жена трябва да си замълча защото мъжете са най-умни и най -добри…. А поговорката накрая сигурно автора е визирал да му кажеш добра дума докато му правиш салата с ракия

 2. Комплексирани ствети как да си задържим смотаняк и да остареем нещастни истерички. Да, егото ще го заболи ако друг е по-силен, по-умен и по-можещ и т.н. И правилният съвет е щом жена стигне до такова сравнение, да си тръгва. Жена рядко казва такива неща преди да е говорила човешки милион пъти за неудовлетворените си нужди. Само, че компкексираният мъж воден от его се обижда, обвинява я нея, че го е засегнала. Няма благодарност, че има обратна връзка да се подобри и радост, че го предупреждава, а не го е заменила. Само, че такива, които чакат жена да търпи и да ги величаее без да имат намерение да растат трябва да остават да си живеят с егото. По-добре сам човек, отколкото зле придружен.

 3. Ехаааа!!! Не се дразня от такива писания, смея се от сърце. Защото си представям как един мъж, партньор, съпруг, приятел, вместо да бъде опора на жената до себе си, да е силен и разбираш, с повече опит, знания и възможности, се изявява като малко хленчещо момченце, вързано за полата на мама и рърсейки цял живот нейната помощ и разбиране.
  Е, всяка жена може да си роди или осинови момченце и да има такова поведение спрямо него. Защо трябва да се обвързва с пикльо???
  Това в рамкоите на шегата.
  Сега сериозно – мъжете изобщо не са силният пол, точно обратното е. Лошото е, че жените очакваме те да надскочат себе си. Няма такова нещо като мъжко момче. Лично съм се убедила, че щом страстта премине и остане приятелството и обичта, нещата се завъртат и жените трябва да си подновят майчинското чувство. Мъжете си остават момченца, колкото и да не ни харесва.
  Е, има и редки случаи, когато мъже се грижат за жените си, проявявайки бащинство…
  Колкото и просто да изглежда дисекцията на мъжа, това е заблуда. Те са и най-наивните и чисти същества, но и най-жестоките в своята безпомощност.
  Лошото е, че нито те знаят за женската природа достатъчно за една хармонична връзка, ноито жените знаят достатъчно за мъжете… и от двете страни се очаква повече, отколкото могат да дадат в едно партньорство.
  Ако се омаловажат дребните и незначителни „грехове“ и на двата пола, в най-важните неща може да се постигне хармония и то доста добра.
  А най-важното е да се стремим да не сме егоисти и да даваме повече, отколкото получаваме. Но това е пилотаж за духовно израснали хора…
  Играта на дребно е пагубна…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here