Заслужавате любовта, която дарявате на хората около вас

0
627

Заслужавате напълно любовта, която дарявате на хората около вас. Заслужавате същото ниво на искрена, неегоистична и автентична обич. Но това, което получавате от другите, невинаги е равно на това, което давате, и често се убеждавате, че животът не е бумеранг: това, което дарявате, невинаги се връща. И все пак никога не се отказвате от усилията си да давате най-доброто от себе си.

Почти всеки ви е казвал в някакъв момент, че ако искате да привлечете хората, трябва да правите „хубави“ неща за тях. И това е начинът, по който започвате да следвате един поведенчески модел, пълен с всякакви малки детайли, предпочитания, подаръци, ласкателства и т.н… Вие знаете, че привързаността идва от вниманието, но има моменти, в които преминавате дори собствените си граници.

Не говорим само за мило отношение и внимание. Светът е пълен с хора, които се раздават безкрайно. Има толкова много хора, които не осъзнават огромните щети, които си причиняват, предлагайки цялата си душа, без да получават нищо в замяна.

Това са хора, които се обвързват с другите с всяко влакно на своето същество. Те вярват, че това е нещо повече от ценна инвестиция: това е смисълът на живота. Но когато става въпрос за обич, правенето на екстремни жертви невинаги е нещо добро и носи своите последици, които засягат тежко умственото и емоционалното здраве.

Заслужавате истинска любов, не някакъв евтин заместител
Когато се грижиш за нещо, то процъфтява. Растенията са чудесен пример колко вярно е това. Вижте какво се случва, когато ги сложите под слънчева светлина, поливате ги, отстранявате старите им листа и ги премествате в по-големи саксии, когато стане необходимо.

Вниманието, грижите и привързаността ви карат да растете във всеки смисъл на думата и във всяка посока. Но точно както градинарят се грижи за растенията си, така и той самият има нужда от същите грижи, не мислите ли?

Малко хора обаче осъзнават тази своя нужда, те даряват околните с внимание и емоции, но рядко получават подобни в замяна. И така целият им живот преминава дарявайки в еднопосочни отношения, които не само не са пълноценни, но и са вредни в дългосрочен план.

Причината за този модел на поведение
Бихме могли да кажем, че той се дължи на липса на самочувствие, но е много повече от това. Когато тези хора се подложат на терапия, първото нещо, което специалистите отбелязват, е как протичат вътрешните им диалози.

В момента, в който ги помолят да говорят за себе си и кои са те, ще кажат неща като: „Имам по-голям брат и по-малка сестра. Знаете колко трудно може да бъде това, никой не ти обръща внимание „. Или: „Аз съм продавач. Трябваше да започна да работя веднага след училище, нямах възможност да продължа обучението си, знаеш как е, трябваше да се откажа от много от мечтите си … “

Едно от първите неща, които ще забележите в поведението на тези хора, е примиреността, както и усещането, че те дълбоко в себе си са убедени, че заслужават тази своя черно-бяла реалност. Те попадат в отношения, които в действителност не им носят щастие. Те ги поддържат, само защото не мислят, че ще получат нещо по-добро.

Има едно нещо, което наистина се откроява във всички тези случаи. Тези хора са в състояние да дадат всичко, което имат, на хората в живота си. Актът на даването на любов и внимание е най-доброто, което те могат да предложат. Това е най-голямото им предимство и ако не дадат всичко, ще се чувстват още по-разочаровани.

Дайте и на себе си това, от което имате нужда
Заслужавате любовта, която давате на други хора. Повярвайте, че това не е егоистично, това е акт на лична неприкосновеност и достойнство. В началото ще ви бъде трудно, защото дълги години сте били единственият градинар или архитект на взаимоотношенията,чиито основи се положили именно вие.

Построили сте всяка част от тях и сте единствените, които гарантират, че покривът няма да падне върху главите ви, единствените, които се грижат за безопасността на любовта. Но в крайна сметка, вие оставате отвън, извън градината, за която полагате толкова грижи, а студът и самотата, които сте пренебрегвали толкова дълго, започват да ви тежат.

Започнете да проявявате състрадание към себе си. Състраданието към себе си означава, че човек се отнася към себе така, както би се отнесъл с приятел в тежки моменти – с подкрепа, разбиране и доброта. Означава, че той осъзнава и приема своите мисли и емоции, но не се идентифицира с тях.

Вие напълно заслужавате любовта, за която винаги сте мечтали, но никога не сте имали. Както казахме по-рано, животът не е бумеранг: той невинаги връща това, което сме дали. Така че спрете да хвърляте. Спрете да чакате хората да ви дадат това, което изглежда не са готови да дадат. Спрете да влагате енергията си в хора и отношения, които ви носят само загуби, а не печалби.

Заслужавате любов, от която не боли, любов, която ви изпълва и ви помага да растете. Повярвайте, вие заслужавате точно такава любов. И няма по-добър начин да я получите от това да промените стратегията си. Спрете да бъдете „дарител“ и станете „приемник“.

Вече сте експерт в това да дарявате привързаност и обич, да карате хората около вас да се чувстват специални, сега е време и вие да се почувствате така. Валидирайте себе си, погрижете се за своята вътрешна градина и преследвайте мечтите, които сте заключили в сърцето си.

Редактор: Ина Фенерова / Framar.bg
Източник: exploringyourmind.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here