Какво не знаете за шоколада?

0
350

Шоколадът със сигурност е най-популярното сладко изкушение на планетата. Консумираме го със страст, понякога дори прекаляваме с извънредни количества, но какво точно знаем за него?

Не е необходимо да си учен, за да оцениш по достойнство неговите качества, но има много интригуващи факти за производството му, с които със сигурност ще ви е интересно да се запознаете.

А ето и 20 от най-интересните факти за шокоада:

1. Научни проучвания са доказали, че шоколадът е бил използван преди повече от 2 500 години в някои области на Централна Америка. Цивилизацията на маите е считала какаото за божествен дар, поради което то е било на особена почит. Какаото е било използвано на тържествени церемонии, а понякога е служело и като валута. Самото име „cacao“ на езика на Маите означава „добра храна“;

2. Името шоколад идва от думата на aцтеките „xocalati“, което означава горчива вода. Този факт не е изненадващ, имайки предвид създаденото от тях питие, включващо какаови зърна, люти чушки, царевично брашно, а някои доклади сочат за включването на халюциногенни гъби в състава му;

3. Повече от 66% от добиването на какао в света принадлежи на Африка, а 98% от какаото в света се произвежда от едва 15 държави;

4. Жените похапват шоколад два пъти повече от мъжете;

5. Нуждата от шоколад не може да се задоволи с нито едно друго сладко изкушение, освен с… шоколад;

6. Шоколадът действа като антидепресант, тъй като повишава нивата на серотонин и ендорфин в мозъка;

7. Шоколадът съдържа малко количество кофеин;

8. Въпреки, че не е научно доказано, мнозина смятат шоколада за афродизиак. Теорията се подкрепя от факта, че шоколада съдържа стимуланти като кофеин и теобромин;

9. Какаовото масло е страничен продукт, получен от разбиването на печени какаови зърна. То се използва в производството на шоколад, но и в редица козметични продукти, включително масажни масла и козметика за кожата. Какаовото масло е една от най-стабилните, силно концентрирани натурални мазнини. Топи се при малко под средната телесна температура, което улеснява дълбокото му проникване в кожата. Това прави какаовото масло идеална основа за производството на овлажняващи кремове и други подобни продукти;

10. Тери Йорк произвежда над 350 милиона сегменти на портокалов шоколад годишно;

11. Най-голямата шоколадова структура, правена някога е 3-метрово великденско яйце, създадена в Мелбърн, Австралия;

12. 17 000 души в Белгия работят в шоколадовата индустрия;

13. Въпреки, че е с високо съдържание на мазнини, шоколадът не повишава нивото на холестерол в кръвта;

14. Проявата на алергия към шоколад не е често срещана;

15. Почти половината от световния шоколад се консумира в Америка;

16. Наполеон винаги е носил в себе си шоколад, който е изяждал при липса на енергия;

17. Какаовата шушулка съдържа около 42 зърна. За производството на 450 грама шоколад са необходими близо 270 какаови зърна;

18. Повече от 7 билиона шоколад се консумират годишно;

19. 90% от производството на какао в света се пада на малки семейни стопанства, които не надхвърлят 12 декара;

инфо: Framar.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here