Как да постигнете щастие чрез четири стъпки

0
796

Хората са склонни да мислят, че щастие означава да имаш слава, власт, богатство и сетивни удоволствия. Но ние знаем, че копнежът по тях може да донесе много страдание. Затова е необходимо да придобием съвсем различно разбиране за щастието. Ако култивираме мир в себе си, яснотата, състраданието и смелостта ще дойдат. Това е рецептата на рецептите според автора на „Покой на ума“ Тик Нят ХанЕдинствено като култивираме осъзнатост на тялото и въплътен ум, можем да бъдем напълно живи, пише той.

Без да имате състрадание, не може да бъдете щастлив човек, смята Тик Нят Хан. Лишеният от състрадание е много самотен, защото не може да осъществи истински контакт с друго живо същество. Достатъчно състрадателният има смелостта да се освободи и да помогне и на други да се освободят. Това е истинско щастие, онова щастие, от което се нуждае всеки от нас.

Мир
Това е първото, което е необходимо – да направим дишането си по-спокойно и омиротворено…Това е основата за внасяне на покой в тялото, чувствата, ума ивъзприятията ни.

Яснота
Често се чувстваме съкрушени или объркани. Не мислим ясно. Речта и действията ни в такива моменти могат да предизвикат страдание не само за нас, но и за хората около нас. Когато в нас има повече мир, започваме да виждаме нещата по-ясно. Без мир яснотата е невъзможна. Яснотата спомага за отстраняване на неверните възприятия…Виждайки нещата по-ясно, започвате да изпитвате състрадание, а гневът и завистта отшумяват. Започвате да проявявате разбиране и вече нямате желание да обвинявате или наказвате нито себе си, нито другите. Приемате се такива, каквито сте, приемате другите такива, каквито са, и гледате себе си и другите с очите на състраданието.

Състрадание
…Тялото ни може да излъчва активно енергията на покоя и състраданието. Тялото ни не е само материя; то е енергия. Умът ни също е енергия. Има болнава и здрава енергия, а енергията на ума може да бъде мощна. Енергията на омразата, страха, гнева или отчаянието може да бъде много мощна. Когато седим или се движим осъзнато, ние не генерираме тези енергии. Вместо това генерираме енергията на осъзнатостта, покоя и състраданието.

Смелост
Когато сте изпълнени със състрадание, имате капацитета да действате смело. Имате достатъчно смелост да се изправите лице в лице срещу навици като желания, гневливост и т.н. и да ги осветите със своето внимание. Без достатъчно състрадание към себе си и другите няма да имате необходимата смелост, за да премахнете от себе си бремето, което ви кара да страдате, пише Тик Нят Хан.

източник: spisanie8.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here