Как да пуснете любимия човек?

0
2072

На всеки от нас поне веднъж в живота му се е наложило да се раздели с любим човек. Това винаги е тежък и болезнен процес. За да се премине през него, душата е подложена на изпитание. Човек, който е съумял да пусне любимия си, израства вътрешно, става силен и мъдър.

Кога се налага да пуснете любимия човек:

  • когато вие го обичате, а той вас не;

  • когато тези отношения удовлетворяват важи за вас потребности (например партньорът ви не желае да изгради докрай отношенията си с вас, а вие имате нужда от това);

  • когато ценностите, възгледите и целите в едни отношения не съвпадат и това е причината да ви е трудно да построите общо бъдеще заедно (например за него на първо място е кариерата, а за вас – децата);

  • когато отношенията ви водят до разруха (например той се бори със зависимост, а това ви тежи и повлича и вас).

За да пуснете, трябва да го поискате. Често при мен идват клиенти с молба за такава помощ – но те всъщност не искат да пуснат човека, а просто да избягат от болката. Идеалният вариант е да се върнете при любимия си, но, ако е невъзможно, тогава го пуснете. В този момент човек се люлее в емоционалната люлка между надежди и разочарования, след това се опитва да се върне, след това да отблъсне партньора си, но ситуацията не се променя.

Често страхът пречи да пуснете (страх от неизвестността, страх от самотата, страх от загубата на контрол).Със страховете може и трябва да се работи – докато те живеят във вас, те ръководят живота ви. Когато ги отработите, ще започнете вие да управлявате какво се случва във вашия живот.

Истинското пускане се случва тогава, когато човек признае своето безсилие в ситуацията и признае, че повече не може да направи нищо, но е направил всичко по силите си. В този случай пускането е единственият възможен път.

Ако все още не сте осъзнали това, действайте, пробвайте, преживявайте това, което не сте – за да не се съмнявате в това, че сте изчерпали всички възможности да съхраните отношенията с, а резултат няма.

За да пуснете, трябва да простите обидите и да се откажете от очакванията. Именно те ви привързват към този, когото обичате и който ви причинява болка. Да, вие сте очаквали, че ще бъдете щастливи именно с този човек, че той ще ви даде определени неща, ще удовлетвори определени ваши потребности, но това не се е случило. Грешали сте, като сте очаквали от него това. Приемете, че никой не е длъжен да отговаря на очакванията ви.

От неизпълнени очаквания се раждат обидите. Обидите и гневът, които живеят в нас, ни разрушават. Затова трябва да намерите сили да простите. И това трябва да го направите заради собственото си вътрешно спокойствие.

Негативните емоции излизат чрез сълзи, физическа активност, може да ги изпишете на лист. Има различни техники за работа с обидите (гневно писмо, писмо обида, писмо прошка, метод на арт терапия, визуализация и др.).Да работите с обида можете и самостоятелно, но по-ефективно е да го правите с психолог консултант.

Освен това е важно да извличате уроци от всичко, което ви се случва. В отношенията винаги има двама и всеки влага своите 50%. Осъзнайте своята отговорност за това, което ви се случва и разберете защо сте направили или не сте направили нещо. Трябва да осъзнаете това, за да не повтаряте старите си грешки в новите отношения. Осъзнайте защо животът ви е поднесъл този урок. Може би изведнъж ще осъзнаете, че няма какво да прощавате, просто по друг начин няма как да разберете неща за себе си.

Когато пускате, трябва да преминете през периода на загубване, който включва няколко етапа и обикновено трае между 6 и 14 месеца. Емоционалните връзки не се късат за един ден, това отнема време и сили. Важното е да не застивате в един етап. Ако усещате, че влизайки в негативно състояние, твърде дълго сте се задържали в него, тогава е добре да се обърнете към специалист.

Когато отработите обидите и очакванията, вашата любов ще стане безусловна, а това ще означава, че сте освободени. Тогава повече нищо няма да чакате от съответния човек, за нищо няма да го обвинявате, значи няма да ви боли.

Да пуснете, т.е. да завършите отношенията си, е необходимо заради това, за да можете да срещнете нов човек. Ако направите това, повече няма да гледате на новия партньор през призмата на предишните си отношения. Ще можете да го приемате такъв, какъвто е, да му се доверявате и да отворите сърцето си за него.

източник: magiangelova.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here