Как да се справим със страха от самота?

0
1260

Много хора ми споделят, че един от най-големите им страхове е именно страхът от самота. Страхуваме се в един момент да не се окажем изоставени и самотни. Това, което не разбираме обаче е, че самотата е нещо, което е вътре в нас и тя не зависи от външни фактори.

Тя е просто липса на любов към самите нас. Ако ние не можем да се чувстваме щастливи сами със себе си, няма как да очакваме друг човек да ни направи щастливи и да запълни празнотата вътре в нас. Ако не обичаме себе си и не можем да се наслаждаваме на своята собствена компания, ние ще чувстваме самота, дори да сме заобиколени от целия свят.

Най-страшната зависимост на Земята е зависимостта от любов. Когато в нас няма любов, ние сме като просяци, готови да се задоволят с всякакви отпадъци, с всеки подхвърлен кокал, само, за да затиснат дивия глад за любов и внимание, който ни разкъсва отвътре. Ние правим какво ли не само и само да получим вниманието на другите и да се почувстваме значими.

Унижаваме се, стоим във връзки, които ни правят нещастни, стигаме до крайности, молим за любовта на другите. Всъщност, ако не умеем да чувстваме тази значимост и любов без да чакаме тя да дойде от друг човек, чувството за неудовлетвореност ще ни преследва винаги. Никога не забравяй, че най-важния и специален човек в живота ти, си ти самия и човека с чиято компания ще си завинаги.

Ако не се обичаш, няма как да се свържеш пълноценно с другите и да искаш от тях те да те обичат. Не можеш да подариш любов, ако не си изпълнен с нея.

Затова ако носим любовта в сърцето си и тя гори като един огромен огън, няма причина да изпитваме страх от самота, защото знаем, че любовта е вътре в нас, тя ни заобикаля във всеки един момент от живота ни и не е необходимо да търсим доказателство в другите, че тя съществува.

източник: freewill-bg.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here