Писмо oт eдин „чехлю“: Аз съм партньор, не гост, който само яде и спи

6
1124

Мъжете, които обичат и уважават своите съпруги, обикновено са наричани от другите мъже – „чехлювци“. Много от тях се срамуват от тази титла, но не би трябвало.

Посланието на един млад съпруг. Не знаем историята му, нито каква майка го е отгледала, но доста от познатите ви мъже (дори и приятелите му) ще го нарекат „чехлю“:

„Един приятел ми дойде на гости, седяхме и си говорехме за живота.

Казах му: „Отивам набързо да измия съдовете, малко останаха, бързо ще се върна.“

Погледна ме сякаш съм му казал, че ще конструирам космически кораб. Каза ми с възхищение, но малко смаян: „Добре е, че помагаш на жена си, аз когато го направя, моята не цени. Една седмица чистих пода и не получих и едно „благодаря“.

Седнах да му обясня, че аз не й помагам: „Жена ми не се нуждае от помощ, нуждае се от партньор. Аз съм партньор у дома, защото всички задачи са разделени. В никакъв случай не става дума за помощ. Чистя, защото и аз живея тук.

Готвя, защото и аз ям. Мия съдовете след хранене, защото съм ги използвал. Не й помагам за децата, а ги гледам, защото това са и мои деца и ролята ми е да бъда баща. Сгъвам и гладя дрехи, защото това е и моето пране. Аз не помагам в домакинството, аз съм част от него.“

Що се отнася до оценяването и уважението, го попитах дали някога му е минало наум да каже на съпругата си, след всичкото чистене, пране, гладене, готвене, смяна на спално бельо, нещо от типа: „Скъпа, ти си фантастична!“

Разбира се, отговорът беше отрицателен.

„Струва ти се абсурдно да кажеш нещо такова? Изглежда ти странно? И когато ти, веднъж на 100 години си избърсал пода, си очаквал минимална награда – благодарност? Защо? Помислил си, че си страхотен? Може би за теб всичко е нейно задължение? Може би, защото си свикнал, че друг трябва да го прави, и не е нужно да си мръднеш пръста? Затова цени, както би искал и теб да те ценят – по същия начин и със същия ентусиазъм. Подайте си ръка и се дръжте като истински партньори, а не се дръж като гост, който е дошъл само да яде, да спи и да почива.“

Източник: Жена на върха

6 COMMENTS

  1. Това няма как да е писано от мъж, личи си от километри, че го е писала недоволна от мъжа си киселица!!!

  2. Дали като дойде вноската за апартамента или сметката за колата или ток тая невероятна съпруга която явно е мързелива и не прави нищо, след като чехльото пере глади и , та дали и тя ще участва защото е ползвала ток или се вози в колата. Това е писано от поредната лехуса която я мързи да гледа и само чака на мъжа си. Криворазбрана еманципация. Ще пере и ще чисти и хоро ще играе. Като платя 2000 лв за море тя вади ли половината или само мига ?

    • Сметките са задължение на мъжа, домакинската работа също, понякога жената може да се включи и тогава е голяма работа, ако пък плати нещо общо … БОГИНЯ!! И Росене, ако не си разбрал, доходите на жената, дори и да взема пари от сметките на мъжа си, са доходи на жената!!, Доходите на мъжа са семеен бюджет!! Ама къде си расъл?!?

  3. Явно при вас се плаща за слугинството. В много семейства обаче и мъжът, и жената работят на пълен работен ден и изкарват заедно парите, които харчат. Та историята е за партньорите, а не за господаря и слугинята.

  4. Явно у вас се плаща за слугинството. В много семейства обаче и мъжът, и жената работят на пълен работен ден и заедно изкарват парите, които харчат. Та историята е за партньори, а не за господаря и слугинята му.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here