Разтърсващото писмо на Никол Кидман до всички жени

0
633

В смутните времена, които настъпиха за жените в Холивуд, Никол Кидман за пореден път показа, че не е безгласна буква. По време на кинофестивала в Кан тя обяви своето решение да работи с жени режисьорки веднъж на всеки 18 месеца, за да промени тъжната статистика от 4,2 процента на дамите, които упражняват тази професия в киноиндустрията. Адмирации. Но с това битката ѝ за равенство и достойно отношение не свършва. Актрисата отправи емоционален апел към всички жени по света, които бе публикуван в Net-a-porter.com:

До моите 3,5 милиарда силни и прекрасни сестри,

Идеята, че жените и мъжете са равни в този свят е част от моето ДНК. Отгледана съм от силна майка феминистка и всеотдайно подкрепящ ме баща. И никога не съм приемала, че бих могла да бъда ощетена по какъвто и да било начин заради това, че съм родена момиче. Тази увереност безкрайно ми е помагала, докато градях кариерата си на актриса и продуцент. И е предопределяла избора ми на роли на борбени и независими жени, противопоставили се на обществените очаквания. Тази увереност бе и движещата ми сила към успеха в една индустрия, която и до днес в огромна степен се управлява от мъже.

Моите феминистки корени ме отведоха до Организацията на обединените нации за правата на жените и постигане на равнопоставеност между половете и до работата ми като техен посланик на добра воля. В тази си роля опознах отблизо ограниченията, с които се сблъскват жените по света. Подкрепях жертви на насилие. Историите, които чух ме разтърсиха из основи и ме промениха завинаги. С болката и страданието си, както и с жестокия факт, че всяко едно от три момичета в световен мащаб ще бъде подложено на насилие. Промени ме обаче и силата и твърдостта на тези жени. Видях с очите си колко е важна подкрепата на другите, за да могат те да си възвърнат живота.

Всяка от нас ще се сблъска по пътя си с малки или по-големи предизвикателства, породени често от факта, че сме жени в един свят, в който липсва равенство. Случи се с мен. Сигурна съм, че се е случвало и с вас. В такива моменти обичам да мисля за хората, които ме подкрепяха и насърчаваха да вярвам в себе си. Мисля и за вдъхновяващата солидарност, която изпитах при срещите си с оцелелите след актове на насилие по време на пътуванията ми с Обединените нации.

За мен това се превърна в урок за цял живот. Повече от всякога съм наясно, че трябва да се подкрепяме една друга. Харесва ми да вярвам, че съм част от една глобална мрежа за взаимопомощ, в която участват 3,5 милиарда жени – половината от човечеството, които се застъпват за правата на всяко човешко същество да живее живота си без дискриминация, несправедливост и насилие. Вярвам и че нашите посланици подават ръка за помощ, за да осъществим мечтите и целите си, и в моменти на неувереност ни припомнят, че сме силни и красиви по безброй начини и можем да постигнем всичко, което си пожелаем.

Представете си го – ако можехте да разчитате на 3,5 милиарда сестри и много други добри мъже, които са с нас, какво би било невъзможно за постигане тогава? Това е мисълта, която нося навсякъде със себе си и която се опитвам да изповядвам. Ще се присъедините ли към мен?

Никол Кидман

източник: fashioninside.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here