Тайната на бистрия ум

0
649
Съществува много лесна дейност, която крие тайната на бистрия ум, доброто настроение и креативността, споделя Гай Харисън от списание „Psychology today”. Отнема 20 минути, не струва много сили или скъпа екипировка, а най-големият плюс е, че е безплатно. Дейността представлява слагане на единия крак пред другия. Или казано по-просто… ходене.
Много хора знаят, че ходенето е ценно упражнение, което отпуска тялото и е полезно за здравето. Но колко хора са знаят, че това къде се разхождаш също има значение? Проект на Станфордския университет сравнява как се отразяват на мозъка 90 минутна разходка сред природата и 90 минутна разходка из града. Резултатите показват, че мозъкът ни се разтоварва от ежедневните грижи, когато се намираме сред дърветата, когато чуваме песента на птиците. Хората, които всеки ден отделят време за разходка в парка или в планината, освобождават мислите си и тази част от мозъка, която е често е виновна за склонността към депресия и други здравословни проблеми, от които страда голяма част от населението в наши дни.
Участниците в проекта, които са се разхождали в градска среда, не са показали положителни психически или здравословни подобрения, дори обратното. Натоварената част на града оказва негативно влияние на доброволците, като ги стресира допълнително, а вдишването на замърсени газове не е благоприятно за здравсловното им състояние

Ходенето сред природата увеличава творческият ни потенциал. Съзидателността живее в мозъка ни, а за да разцъфтява, ние трябва да полагаме грижи за дома й. Освен разходките и физическата активност, важни са хидратацията, ползотворният сън, хапването на плодове и зеленчуци и… помиряване с миналото. Голяма част от нас прекарват часове в премисляне на дадена ситуация или какво е можело да бъде. В даден момент осъзнаваме, че няма как да променим нещо, което вече се е случило. Спираме да мислим за дадения проблем, но подсъзнателно той все още ни тревожи. Учените препоръчват да отделим около 15 минути пълноценно време, за да обмислим ситуацията, след което наистина да я оставим в миналото, да освободим съзнанието и подсъзнанието си от нея.
Ходенето може да релаксира мозъка до такава степен, че да вдигне бариерата и да пропусне на повърхността спомени, които дори не подозираме, че пазим в съзнанието си. Това е й основното, от което имаме нужда, за да увеличим креативността си. Ходенето сред природата отваря съзнанието ни към нови, свежи идеи и открития.
Източник: Psychologytoday
Превод: Валентина Цветкова / spisanie8.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here