Тези две основни черти от характера определят успеха на един брак

0
606

Само три от всеки десет двойки успяват да изградят здрави и щастливи бракове. Тази статистика е доста плашеща, не мислите ли? А още по-тревожна е тенденцията, очертана на базата на социологически проучвания, според които от 1970 година насам женените двойки се развеждат с безпрецедентни темпове.

Причината за сриващите се основи на брачната институция и на увеличаващия се брой нещастни любовни връзки е обект на все повече психологически изследвания, целящи да определят кои са съставките на здравословните и трайни отношения.

Един от основните изводи от проучванията, е че безспорно дълготрайните и силни връзки, подобно на всички хубави неща в живота, изискват непрестанни усилия и от двете страни.

Веднага обаче отбелязваме, че изненадващо тези усилия далеч не са толкова страшни, колкото си мислите, тоест тайната на силните връзки е всъщност съвсем проста (защо ли обаче представлява такава трудност – заслужава си да помислим над това, но първо прочетете за какво става въпрос).

Скорошно изследване показа, че съществуват две основни черти на характера, които определят щастливите връзки – добрина и щедрост – черти, които всеки човек трябва да може да проявява.

Продължилите повече от 10 години изследвания на психолозите Джон и Джули Готман, откриват, че добротата „споява двойките“ и заедно с емоционалната стабилност, тази черта на характера е изключително важен фактор за успешния брак.

Има доказателства, че колкото повече доброта получаваме или наблюдаваме, толкова повече ние самите ставаме добри и мили, а това неминуемо води до възходящи спирали от любов и великодушие във връзката. Можем да разглеждаме добротата по два начина – като вродено качество – или я имам, или я нямам. Но добротата може се разгледа и като „мускул“. При някои хора този „мускул“ е естествено по-силен, но при всички той може да заякне с повече упражнения.

„Ако вашият партньор има нужда от помощта ви, но вие сте уморени, стресирани или разсеяни, това е моментът, в който в действие трябва да влезе щедрият дух, тоест на молбата, вие трябва да откликнете с отзивчивост. В подобен момент е много по-лесно да се извърнем от партньора и да се съсредоточим върху телефона, книгата или да измърморим нещо, но пренебрегването на тези малки моменти на емоционална свръзка бавно и сигурно разяжда отношенията. Пренебрегването на нуждите на другия създава дистанция между партньорите и подхранва негодуванието“, обяснява Джули Готман.

Разбира се, най-трудният момент да проявим добрина към половинката си, е по време на спор. Но именно в подобен момент е от голямо значение да бъдем мили и добри. Ако дадем свобода на агресията и гнева, ще нанесем непоправими щети върху връзката си.

„Естествено, добрината не означава, че трябва да преглътнете яда си. Но имате избор – може да хвърляте копия по партньора си, а може и просто да му обясните защо сте ядосани и наранени. Ето това е милият и добър път, изберете него, ако желаете да градите, а не да разрушавате“, съветва Джули Готман.

По статията работи: Ина Фенерова / Framar.bg
Източник: businessinsider.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here