Харизма: за да разберете дали я притежавате, проверете за тези 5 характеристики в себе си

0
5239

Хората с обаяние сякаш излъчват светлина и имат приятна външност. Много си мислят, че така се раждат, че привлекателната външност, маниерите и умението да предразполагате хората са вродени качества.

Но не е така. Днес хората се обучават, за да се научат на социални умения, на умения за общуване, на това как да бъдат по-привлекателни. Социалната и емоционалната интелигентност са пряко свързани.

Трябва да изясня едно нещо: хората с харизма не е задължително да са с неустоима външност. Обаянието има дълбоки корени. То е свързано с това как си взаимодействате с хората, как се обръщате към тях и дори с това как те ви вдъхновяват.

Запознайте се с 5 основни характеристики на хората с харизма.

#1. ТЕ УМЕЯТ ДА ОБЩУВАТ ЛЕСНО С ДРУГИ ХОРА.

Може би си мислите, че хората с харизма притежават нещо мистериозно, което им помага да общуват по-лесно. Това „нещо“ всъщност са много неща, на които всеки може да се научи: емпатия, емоционална откритост, дружелюбност, създават усещане за доверие и безопасност, карат другите да се чувстват „особени“.

#2. РАЗБИРАТ КАКВО Е ДОСТОЙНСТВО И УВАЖЕНИЕ.

Хората с харизма привличат към себе си тези, които се отнасят към другите с достойнство и с уважение. Те не заплашват хората, зачитат правата им, не използват езика на егоизма и на двусмислието. Добре разбират, че у всеки човек им чувство за собствена значимост. Че, когато се отнасят с уважение към хората, те са способни да дават най-доброто от себе си. Да показват най-добрите си качества. Може би всеки от нас го знае – когато се отнасят добре с нас, сякаш ни поникват крила.

#3. УВАЖАВАТ ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ДРУГИТЕ.

Харесват ни хора, които ценят времето на другите и уважават личното им пространство. Разбират къде са „границите“, които при общуване с другите не е добре да се прекрачват.

Има хора, които смятат, че имат право да се месят в живота и делата на другите, претендират за специални отношения, като по този начин нарушават усещането ви за вътрешен баланс.

Хората с харизма са обратно – те уважават личното време и пространство, не се обиждат, ако не можеш да им обърнеш внимание или ако чуят:“днес не мога да ти обърна внимание“.

Те умеят да създават атмосфера на уважение, разбиране и доброжелателност.

#4.ТЕ ИМАТ ПОЗИТИВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТА.

Когато говорим за позитивно отношение и за оптимизъм, е добре да изясним нещо. Има хора, чието отношение към живота не съответстват на реалното положение на нещата. Те просто мечтаят всички проблеми да изчезнат сами и добрите неща да им се случват само защото силно ги искат.

Хората с обаяние имат позитивно отношение към живота, но с действен характер. Те разбират, че животът изисква борба, усилия и преодоляване. Но всички тези дейности са пропити с позитивно отношение към живота, което се захранва от надежда, кураж и ентусиазъм.

Със своята енергия, жизнена сила и кураж те заразяват околните.

#5. ТЕ СА КАТО ФАР, КОЙТО ОСВЕТЯВА ПЪТЯ НА ДРУГИТЕ.

Тези хора ни дават мотивация, светлина и ни поддържат по житейския ни път. Те правят сложните неща да изглеждат прости и не търсят подкрепа от нас.

За това е нужна воля.

Необходимо е желание да се виждат възможности там, където другите виждат проблеми. Също и смелост, помагащ да се преодоляват бариери.

Не е лесно да се приеме подобен подход към живота. Особено когато виждаш как себеподобните ти приемат стратегия, в която всичко да е така, както е най-добре лично за тях.

За да бъдете човек с харизма, трябва да отделяте много внимание на вътрешния си свят, на личностното си израстване, на отношенията с другите, на грижата за тях. По този начин човек може да донесе не само щастие за другите, но да бъде истински щастлив човек.

Когато човек е в мир със себе си, когато е щастлив – това е очевидно за всички. И човек с неотразимо обаяние заразява с него и околните.

източник: magiangelova.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here