10 начина да избягате от ежедневието и да усетите чудесата от живота

0
678

Темповете на съвременния начин на живот често ни държат толкова заети, че нямаме време за малките неща, които ни носят радост – хобита, вечерни разходки, изразяване на любов един към друг. Не разполагаме с достатъчно време, за да живеем своя живот. Движението за бавен живот съществува в продължение на повече от четвърт век и има за цел да насърчи здравословния и смислен начин на живот, който преодолява този проблем. Време е да споделим с вас някои от съветите на това движение, които ни дават възможност да бъдем в хармония със света около нас всеки ден.

1. Останете насаме с природата.

Природата е източник на енергия, хармония и красота. Когато хората са в хармония с природата, те забравят за своите проблеми и се учат да слушат сърцето си. Опитайте се да наблюдавате звездите вечер, или да гледате изгрева от брега на реката, или да съзерцавате птиците, издигащи се в небето. Тези моменти предоставят смисъл на живота по начин, който не може да бъде обяснен с думи.

2. Насладете се на тишината.

Толкова много се нуждаем от нея на фона на градския шум, рекламите, телефонните обаждания и дори нашите собствени мисли. Тишината е изключително рядък гост. Понякога ние дори започваме да се страхуваме от нея. В действителност тишината може да ви помогне да се чувствате различно: да бъдете по-положителни и да опознаете себе си по-добре. Направете няколко малки стъпки и поканете тишината във вашия живот, дори само за 5 минути дневно.

3. Разделете работата си на равни части.

Основният момент тук е да правите нещата последователно, независимо дали става въпрос за домакинска дейност или задача, свързана с работата. Дори да имате твърде много неща за правене, съсредоточете се само върху едно от тях в даден момент и не се разсейвате с нищо друго, докато не се справите с проблема. В противен случай няма да имате нито време, нито желание да правите вършите каквото и да е. Работата трябва да ви носи радост, а не да „изцежда“ напълно вашето време и енергия.

4. Правете каквото ви харесва.

Докато четете това, мислите за творческа реализация може да се промъкнат във вашата глава. Всеки притежава творчески заложби, но не всеки от нас ги забелязва и се опитва да ги развие. За да разберете в какво сте най-добри, трябва да намерите време, за да изпробвате различни възможности. Те могат да бъдат най-различни: рисуване, градинарство, моделиране, писане на поезия или отглеждане на деца. Истинското щастие не се ли крие в това да правите, каквото ви харесва?

5. Ходете на събития, но го правете с мярка.

Желанието да разнообразите вашия начин на живот често се превръща в претоварване от различни впечатления: отивате на изложба сутринта, след това на увеселителен парк, на кино, на театър и други. Всичко това се смесва и вие нямате шанс да разберете или да оцените това, което правите в пълен размер. Когато се съсредоточим върху едно нещо, качеството на опита е съвсем различно. Ако отделите достатъчно време за тази изложба, тя може да стимулира вашата собствена креативност, увеселителният парк ще предостави неповторимо усещане за живот през целия ден, а киното или театърът ще насърчат отразяването на идеите върху вашия собствен живот.

6. Общувайте в реалния живот.

Контактите „лице в лице“ не могат да бъдат подобрени. За да се уверите, че те са част от вашия живот, ограничете съзнателно разговорите, които имате чрез други комуникационни канали – мобилни телефони, електронна поща и интернет. Една среща с приятел е по-смислена от стотици съобщения и обаждания. Обърнете внимание на вашите близки хора, отделете време за сърдечен разговор с тях и споделете тайни.

7. Оценете вкуса на това, което консумирате.

Човек може да изгради специално отношение към храната, проявено в примерно провеждане на целия процес – от подготовката до консумацията. При закупуване на хранителни продукти, не бягайте към първия магазин, който виждате по път за вкъщи – по-добре е да отделите малко време за пазаруване в края на седмицата. Отидете на пазар, изберете най-пресните храни , които може да намерите, бъдете креативни с вашето меню и когато приготвите вашата храна, включете приятна музика. След като всичко бъде готово, бавно се насладете на всяка хапка.

8. Концентрирайте се върху почивката.

Вие сте работили през цялата година и тук идва добра възможност – в последните минути от турнето на „пет страни за пет дни“ с включени посещения на всички музеи и забележителности… Но след тази почивка, ще ви отнеме месец, за да „презаредите батериите“. Няма нужда да преследвате десетки нови преживявания веднага. Насладете се на всеки миг от вашето свободно време: отделете време, за да разгледате наоколо, запознайте се с нови хора и общувайте. Може да усетите изобилието от живота само в разходка по кея или хубава чаша кафе в ресторант на открито.

9. Бъдете малко по-непредсказуеми.

Понякога трябва да си позволите да бъдете спонтанни и да не правите никакви планове. Просто следвайте тълпата от хора, според вашето настроение и ще бъдете изненадани от резултатите.

10. Учете се от децата.

Имахме детство, което не е изчезнало – то продължава да живее във всеки един от нас. Общувайте с вашите деца, наблюдавайте как те взаимодействат със света и в даден момент това ще ви помогне да видите света през техните очи, без болезнения житейски опит и предразсъдъците, които сте развили като възрастен. Децата не бързат, те живеят в настоящето и целият смисъла на всичко това за тях е „тук и сега“! Позволете си да бъдете дете понякога.

Източник: www.brightside.me / Framar.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here