10 начина да сте спокойни, когато всичко се разпада

0
962

На всеки се е случвало да има поредица от лоши дни. Проблеми на работа, у дома, със здравето и какво ли още не. Онези дребни и големи проблеми, които ви карат да си мислите, че всичко около вас е тръгнало наопаки. Как обаче да запазите самообладание? Вижте 10 начина да сте спокойни, когато всичко около вас се разпада.

Когато имате чувството, че не издържате повече и сте пълни до пръсване с напрежение, просто се отпуснете и оставете всички гняв да излезе. Тичайте в парка, отидете до фитнеса, за да си го изкарате на боксовата круша или просто ударете няколко юмрука на възглавниците вкъщи. Опитайте всичко само и само напрежението да излезе, защото в противен случай рискувате да си го изкарате на близките, които с нищо не са го заслужили.

2. Поемете си въздух

Понякога, когато всичко около вас се разпада, се чувствате в безизходица. Искате да крещите, да плачете, да избягате. Искате да направите нещо тук и сега, което не е много мъдро, защото ще е необмислено. Затова притворете леко очи, поемете си глътка въздух и издишайте шумно. Повторете и дайте възможност на напрежението да се уталожи.

3. Припомнете си, че всичко отминава

В най-тежките моменти, намерете начин да си кажете, че и това ще отмине. Това е трудно, когато човек е достигнал емоционалното дъно, но е истината. И този тежък период ще отмине, животът има своите най-ниски и най-високи точки. И след лошото, идва хубавото. Опитайте сами да се убедите в това.

4. Кажете си „Аз съм силна/ силен“

В моментите на слабост, човек има нужда да си припомни колко силен е всъчщност. Затова се постарайте да си кажете „Аз съм силна, мога да победят това“. Ако около себе си имате човек, който ви разбира и обича, той ще направи същото за вас и ще ви помогне да изплувате от лошата ситуация.

5. Сменете посоката

Понякога, когато всичко около вас се разпада, изглежда, че каквото и да правите, няма никакъв ефект. В такива случаи, опитайте да смените подхода. Просто тръгнете в посока, различна от тази, която сте поели. Понякога различният подход ви показва и различна перспектива, която ще ви помогне да си решите проблемите.

6. Разделете проблема на малки проблемчета

Понякога ви се иска да решите един проблем с едно размахване на вълшебната пръчица. Не винаги обаче става така. Мъдро в такива моменти е да разделите големия проблем на малки и да започнете д ги разрешавате един по един. Не само че това ще ви донесе успех, но и ще ви помогне да се почувствате удовлетворени от решаването на малките задачки.

7. Не отричайте действителността

Когато всичко около вас се разпада, е трудно да видите реалността. Възможно е да се паникьосвате и да утежнявате ситуацията, или пък да сте нереално големи оптимисти. Опитайте да направите оглед на ситуацията, ако трябва, запишете на лист хартия проблемите и възможните действия; оставете го настрани и го погледнете след ден, или няколко часа и вижте дали преценката ви е правилна.

8. Не се самосъжалявайте

В тежки ситуации, човек има склонност да гледа на себе си като на жертва. Избягвайте подобен тип мисли, не се самосъжалявайте. Това не само ще ви закопае още по-надълбоко психически, но и ще ви попречи сами да си помогнете.

9. Вървете стъпка по стъпка напред

Когато човек е най-отчаян и не вижда светлината в края на тунела, често изпада в състояние на бездействие. Тази емоционална парализа е тежко състояние, което може да доведе до апатия и депресивни състояние. Ако усетите, че не искате да решите проблема си, опитайте да се отърсите и действайте стъпка по стъпка. Постепенните малки крачки са най-ефективният начин за изминаване на тежкия път.

10. Не се бойте да поискате помощ

Силният човек не се срамува да поиска помощ. Затова, когато всичко около вас се разпада, не се бойто да се облегете на рамото на приятели и семейство. Понякога те може и да не забележат, че имате нужда от тях; може да се страхуват да ви подадат ръка. Затова знайте, че не бива да се страхувате да поискате помощ от тях.

Източник: rozali.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here