10 правила за щастлив и хармоничен живот

1
618

Психологическите бариери, негативното мислене и ограниченият ум не ни позволяват да живеем щастлив живот. За да преодолеят този порочен кръг, много хора четат класически, научно-фантастични и религиозни книги. Известният психотерапевт Михаил Ефимович Литвак пише книга, в която описва най-често срещаните, според него, психологически бариери, които не ни позволяват да живеем щастлив и здравословен начин на живот.

Представяме ви 10 от тях. Можете да помислите върху тях по време на шофиране или когато имате свободно време. А защо не и да ги следвате!

Щастието е просто страничен ефект от добре организиран живот

Щастието, радостта и успехът, както казва психиатърът Виктор Франкъл, са само странични ефекти от добре организиран живот. Трябва да правите неща, които да ви накарат да преживеете и да достигнете до тези усещания. Обаче онези, чиято цел е да достигнат тези „странични ефекти“ никога няма да стигнат до тях, тъй като тези неща не са нещо, което просто получавате на момента. Трябва да се потрудите.

Проявете разбиране към другите
Когато разговаряте с някого, не забравяйте, че другият също имат високо мнение за себе си. Той има своите собствени възгледи и причини да има такива възгледи. Точно като вас!
Всеки, когото срещате, води битка, за която не знаете. Винаги трябва да уважавате другите хора!

Как може някой да ви помогне, ако не дадете нещо от себе си?

Думите са неуловими. Човек винаги е дефиниран от действията си. Никой няма да ви помогне, ако просто продължавате да се разхождате и да казвате на други хора, че ще напишете книга. Е, сериозно, как може някой да ви помогне, ако още не сте започнали процеса?

Когато обаче най-сетне решите да напишете книга, винаги можете да намерите хора, които са готови да ви  подкрепят. Работата ви вече се позовава на реални действия и вие ще имате съюзници в това начинание.

Станете успешни и никога повече няма да се чувствате несигурни

Понякога имаме недоверие към някого и смятаме, че единственият човек, който може да го поправи, е този, от когото сме разстроени. Този механизъм обаче работи по различен начин. Един ученик на Михаил Литвак веднъж казва: „Моят успех изкриви моите ненавистници.“ Това е абсолютно вярно. Започнете да правите това, което обичате, и да станете успешни в него. Дори няма да забележите момента, в който всичките ви недоволства и тревоги изчезнат.

Искате ли да видите най-големия си враг? Погледнете в огледалото!

Много хора се борят с демоните на други хора, докато всъщност трябва да се борят със своите собствени. И единственият истински враг, който имаме, сме самите ние. Не можете да излезете от тази ситуация, без да разрушите бариерите, които не ви позволяват да израствате и да се развивате.

По принцип ние съществуваме в много строги граници, които обществото създава с образованието, което получаваме с течение на годините. Ние приемаме тези правила за даденост, ние им вярваме, но те отнемат много от нашата енергия. Когато най-накрая сте готови да се срещнете със себе си лице в лице, това ще бъде последният враг, който някога ще срещнете.

Потърсете правилната пътека вместо правия път. Правилният път може да не е винаги прав

Нека си представим, че сте на 30-тия етаж и трябва да слезете. Най-бързият път минава през прозореца. Това обаче вероятно ще бъде моментът, в който вашето пътуване ще приключи. По-мъдър избор би бил да се потърси асансьор, или поне стълби, дори ако сградата е тъмна.

Човек, който избира правия път вместо правилния, изглежда много като муха, която се опитва да влезе през прозореца, въпреки че е много по-бързо да стигне до отворената врата наблизо.

Когато човек няма цел, той не вижда нищо. Целта увеличава визията

Забелязали ли сте, че когато трябва да купите нещо за градината на баба си, вие започвате да забелязвате това абсолютно навсякъде? И дори когато вече не се нуждаете от това, разбирате, че все още го търсите.

Същото важи и за вашите цели. Вашето внимание е ограничено и можете да забележите само нещата, от които се нуждаете. Целта е подобна на настройката на фокуса върху камерата: ако не сте наясно, няма да видите какво наистина ви е нужно.

Ако искате да докажете нещо на някого, това означава, че живеете за този някого

Ако искате да сте щастливи, спрете да се опитвате да доказвате постоянно, че сте прави. Помислете за същността на всяко доказателство: това е  да се опитате да промените мнението на някого за нещо. Но защо дори се нуждаете от това? Оказва се, че мнението на другите е много по-важно от вашето, ако положите усилия да го промените. Ако живеете живота си за себе си, няма смисъл да се опитвате да докажете нещо на никого.

Способността да обичаш и да приемаш самотата е знак на емоционално зрял човек. Ние правим най-добрите неща, когато сме сами.

Само хората, които мразят себе си, не могат да останат сами. Те се опитват да се присъединят към група хора, които мислят, че ще ги накарат да се чувстват по-добре. Човек, който е психически зрял, използва времето си за самостоятелно развитие и събира информация, която да споделя с други хора по-късно. Важната част от комуникацията е не само да вземате, но и да давате нещо, което може да е интересно за околните.

Щастието е, когато това, което искаш, можеш и трябва да направиш 

Хората често са разкъсани в тези три посоки: трябва, но не искат; искат, но не могат и така нататък. Единственото нещо, което наистина трябва да направи човек, е да се развива. Останалото е следствие от това развитие. Нещата, които искате да правите, трябва да бъдат ръководени от нещата, които трябва да направите, като самостоятелно развитие. И това, което можете да направите, е сила, която движи цялата система. Михаил Литвак препоръчва да направите списък на неща въз основа на трите посоки, за да сортирате целите и ценностите си правилно.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me / Framar.bg

 

1 COMMENT

  1. Полезни съвети, които насочват към това да поемаме отговорност за живота си, а не просто да се носим по течението или да обвиняваме тези около нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here