12 признака, че ядете твърде много захар

0
881

Повечето хора смятат, че само диабетиците имат висока кръвна захар. Но не е така: това може да се случи и на хората, които злоупотребяват със сладкото. И може дори да не усетите вредата, която причинява това на нервите, кръвоносните съдове и органите.

Разпознайте симптомите навреме, за да предприемете подходящи мерки.

Постоянен глад

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. В резултат на това тялото не получава енергия и търси храна отново и отново: това е порочен кръг.

Повишена умора

При високо ниво на кръвната захар тялото не може да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават необходимото им гориво. Всичко това води до факта, че човек често се чувства уморен без причина.

Често уриниране

Ако кръвната захар е твърде висока, бъбреците не могат да абсорбират течности. Опитвайки се да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, организмът разтваря кръвта с вътреклетъчната течност, за да нормализира нивата на глюкоза. Това води до чести уриниране.

Сухота в устата, прекомерна жажда

Сухотата в устата и силната жажда са реакция на значителната загуба на течности. Хипоталамусът, който оценява нивото на дехидратация и сигнализира с чувство на жажда, изпраща съответния сигнал към мозъка. Не посягайте към подсладените напитки или бирата. Изберете вода или чай без захар.

Отслабване

При високо ниво на глюкоза можете да отслабнете за кратък период от време, дори ако храненията са чести и съдържат много калории. Има няколко причини за това:

  •     Загубата на течности поради честото уриниране води до ниско ниво на течности в цялото тяло, което води до загуба на тегло.
  •     Ако нивото на инсулина е недостатъчно за метаболизма на глюкозата, тялото ще премине към изгаряне на мазнините.
  •     Голямо количество урина при високо ниво на глюкоза кара тялото да харчи повече калории. По този начин организмът се опитва да „изхвърли“ излишната глюкоза.

Инфекциозни заболявания

Инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции могат да се наблюдават както при мъжете, така и при жените. И все пак те най-често се срещат при жени с високи нива на кръвна захар и диабет. Голямото количество захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

Суха кожа

Сухата кожа може да бъде свързана с високи нива на кръвната захар поради различни причини:

  •     Прекомерното уриниране дехидратира организма до такава степен, че кожата започва да се изсушава.
  •     Проблемите с кожата на краката са признак на атеросклероза – втвърдяване и стесняване на артериите и съпътстващо намаляване на кръвообращението – заболяване, което често се среща при диабетици.
  •     Увредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят на баланса между кожата и вода
    та.

Затруднена концентрация

Високата кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки, така че мозъкът не получава нужната му енергия. Това оказва неблагоприятно въздействие върху скоростта на мислене и вземане на решения.

Замъглено зрение

Замъгленото виждане също е резултат от дехидратиращ ефект, дължащ се на висока кръвна захар – той засяга и клетките на окото. Те се деформират и окото губи способността си да се фокусира правилно.

Бавно заздравяване на рани

Това се случва поради увреждането на съдовете в резултат на високи нива на захар. Това води до влошаване на кръвообращението, особено в крайниците, и недостатъчно хранене на тъканите.

Импотентност

Висока кръвна захар може да доведе и до трудно поддържане на ерекция. Една здравословна ерекция изисква здрави нерви, добро кръвообращение и подходящ баланс на хормоните. Излишъкът от захар в кръвта може да повлияе неблагоприятно на всяка една от тези системи.

Раздразнителност

Според проучванията, хората с висока кръвна захар са по-тревожни, раздразнителни и склонни към депресия.

Мозъкът зависи от равномерно снабдяване с глюкоза, а резките скокове на нейното ниво влияят отрицателно върху неговата работа. В резултат на това нашето настроение внезапно се влошава.

Захарта оказва влияние и върху усвояването на друг хранителен елемент, който е отговорен за настроението: хром. Той е необходим за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар, тъй като инсулинът, който прочиства глюкозата от кръвта, не може да работи добре без него.

Източник: Bright Side / obekti.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here