8 научно доказани признака, че сте по-умни, отколкото си мислите

0
903

Има някои доста популярни представи за интелигентните хора: не са мързеливи, имат перфектна памет, не си позволяват груб език. Изследванията обаче показват, че високият коефициент на интелигентност често е свързан с доста неочаквани навици и особености.

Ето някои от тях:

1. Склонни сте към мързел

Един експеримент показа, че хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни да потъват в размисли и са по-малко активни, докато средностатистическият човек се отегчава по-повече и се стреми да запълва графика си. И все пак… със сигурност можете да правите нещо по-смислено от това да оправдавате мързела си с това, че сте умни.

2. Забравяте разни дреболии

Перфектната памет винаги е била знак за интелигентност, но най-новите изследвания показват, че това е склонността към забравяне е по-показателна за високия интелект. Мозъкът забравя дреболиите по две причини: на първо място, по-лесно се адаптира към новите условия и второ, премахването на подробностите ни помага да получим обобщена информация и показва пълната картина. Не се сърдете на себе си, когато отново забравите нещо незначително: може би умът ви е освободил място за нови идеи.

3. От време на време псувате

Оказва се, че неприличните думи в речта не са непременно показателни за ниска интелигентност, както често се смята. Проучвания доказват, че хората, които псуват често, имат много по-голям речник, което е знак за висок коефициент на интелигентност. И все пак не забравяйте, че прекомерната употреба на цветисти фрази не прави никак добро впечатление.

4. Имате доверие на хората

Смята се, че умните хора не се доверяват на никого. Въпреки това учени са доказали, че тъкмо по-интелигентните са по-склонни да имат доверие на хората. Изследователите, казват също така, че тези, които се доверяват на околните имат по-стабилна нервна система и по-малко здравословни проблеми.

5. Не обичате червено месо

Последните проучвания показват любопитен факт: хората с висок коефициент на интелигентност предпочитат зеленчуци, риба или пиле пред по-тежките меса като свинско, телешко, агнешко и др.

6. Давате добри идеи

Изглежда очевидно, че интелигентните хора често измислят нови неща. Но не е точно така. По-често хората с висок коефициент на интелигентност пораждат свежи и неконвенционални решения на проблемите, но рядко ги прилага в живота – не на последно място причината е, че им е по-интересно да мислят върху следващо предизвикателство, отколкото да работят в предвидими стъпки. Което, между другото, доказва точка 1.

7. Имате котка

Някои проучвания показват, че хората, които предпочитат котките, са по-спокойни, по-чувствителни и имат по-висок коефициент на интелигентност, докато любителите на кучетата са по-активни, отворени към другите и по-склонни да следват правилата. Всеки избор има своите предимства, но едно нещо е сигурно: един пухкав приятел носи много любов във вашия дом, а това е по-важно от всеки тест за интелигентност.

8. Спите малко

Според някои проучвания хората с по-висок коефициент на интелигентност са склонни да стоят до късно вечер и спят по-малко, защото трябва да се будят сутрин за работа или училище. Така че, ако знаете, че сте „сова“ и не можете да го промените, отпуснете се и се утешете, че може би сте по-умни.

http://obekti.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here