Ако насилваш любовта да съществува, то това вече не е любов

0
3114

Понякога любовта е грозна, трудна, дразнеща и боли много – дори да е най-силното и най-щастливото чувство. Любовта отнема работа. Отнема усилия. Тя не винаги е лесна и приятна. Любовта изисква да можеш да си признаеш, когато си сгрешил. Отнема отдаденост. Отнема лоялност.

Има, обаче, разлика между това да се бориш за нещо, което е наистина истинско и ценно, и да се опитваш да спасиш нещо отдавна повехнало.

Много често, дълбоко в себе си, знаем, кога любовта спира вече да е любов. Когато се превръща в нещо познато, рутинно, сигурно. Когато се превръща в нещо, с което просто сме свикнали. Като старо одеяло. Използваме я като гаранция, че все пак няма да останем сами.

Понякога усещаме, че любовта си е отишла, когато някой друг започне да ни прави по-щастливи, от човека до нас. Трудно е да си го признаем, защото наистина уважаваме и почитаме човека до нас, дори вече да не го обичаме.

Много често се опитваме да убедим себе си, че все още обичаме този човек, защото ни е страх и не сме готови за нещо ново и нещо различно.
Хващаме се с две ръце за тази умряла любов, независимо, че вътре в себе си знаем, че няма никакъв смисъл.

Предпочитаме да се държим за нещо сигурно, сместо да се изправил срещу света сами и наранени.

Нямате вина, че правите така, нито пък е някакъв недостатък. Човешката природа си е такава. Всеки иска да бъде с някого до себе си. Това ни носи спокойствие и комфорт.

Нищо не боли повече от това да се разтегнеш сутрин и да осъзнаеш, че до теб вече не лежи така познатият ти и близък човек. Нищо не боли повече, от това да осъзнаеш колко си сам и колко са се променили нещата. Беше ли грешка? Трябваше ли да се откажеш? Прибърза ли с това решение?

Трябва да разберем, че има разлика между това да се бориш за любовта, и да се опитваш да я насилваш.
Да насилваш любовта – да насилваш себе си да чувстваш нещо – не е никаква любов.

Това е едно изкуствено и измислено чувство, което си втълпяваме като защитен механизъм. Като механизъм за оцеляване. Като механизъм, който да ни помогне да се справим със света. Но не е любов.

Когато прекарвате цялото си време да се насилвате да обичате някого, може би пропускате невероятен човек, който да накара цялото ви тяло да трепери и сърцето ви да пее. Който да ви подпали.
Да направите избор не е лесно. Всичко зависи от вас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here