Антибиотиците – приятели и врагове на организма

337

С тази статия ще ви разведем из света на антибиотиците. Ще разберете каква е разликата между вирус и бактерия и кога е адекватно използването на антибиотици. Нека започнем нашето пътешествие из света на медицината сега.

През годината често страдаме от различни заболявания, настинки, болки в гърлото и вирусни инфекции, които опитваме да лекуваме с едно единствено лекарство – антибиотик. Много хора се усланят само на него и дори са разочаровани, когато лекарят им не го е препоръчал. Трябва ли обаче винаги да прибягваме до употребата му?

Възможни нежелани (странични) ефекти

Антибиотикът (от старогръцки „срещу живот“) е лекарство, което за първи път е било използвано през 1940 г. и откритието му се е считало за невероятен напредък в медицината. Безспорен факт. Обаче, прекомерната употреба на антибиотици може да създаде резистентни бактерии в организма ни. Друг важен фактор, който не бива на подценявате, е последващият ефект, който те провокират. Например, ако дете приема антибиотик, то е изложено на нежелани странични ефекти, като стомашни болки и диария. Възможно е и някоя съставка в антибиотика да предизвика алергична реакция.

Битката на титаните: вируси срещу бактерии

Познати са ни два типа микроорганизми, които могат да засегнат нашето здраве – вируси и бактерии. Те имат сходен произход, развитие и симптоми.

Бактерия

Бактериите са живи микроорганизми, които съществуват самостоятелно като клетки. Те обитават много места в нашето тяло и невинаги са вредни. Един пример за благоприятна бактерия е Лактобацилус булгарикус, която обитава нашите черва и помага при процеса храносмилане. Разбира се, в някои случаи, бактериите се „намесват“ в нормалните процеси, които протичат в организма, което ги прави предпоставка за развитие на различни болести. Антибиотиците са високо ефективни в подобни случаи, защото спират растежа и развитието на микроорганизмите, предизвикали бунт в организма.

Вирус

Вирусите, от друга страна, не могат да съществуват самостоятелно, защото не са живи. Те всъщност са частици – носители на генетичен материал, обвити в тънък протеинов слой. Тяхното развитие и размножаване се случва само и единствено при проникването им в живите клетки. Нашата имунна система може да се справи с някои вируси, преди да засегнат тялото. Антибиотиците обаче сами по себе си не са ефективни в борбата с вирусите.

Вродените рискове от използването на антибиотици

Приемането на антибиотици, когато сте настинали или страдате от други вирусни заболявания, е безполезно. Не само че е безполезно, но и носи негативен ефект върху вашето здраве в дългосрочен план. Например, те спомогват развитието на резистентни бактерии. Получава се Параграф 22. Още по-конкретно, честата и неподходяща употреба на този медикамент може да насърчи размножаването и адаптацията на конкретен вид бактерия или друг микроб. Това прави антибиотика неефективен в борбата срещу тях. В литературата това състояние носи наименованието „бактериална резистентност“ или „антибиотична резистентност“. Ако това се случи, ще са ви нужни големи и силни дози от други лекарства или антибиотици, които да се преборят с резистентната бактерия (създадена от приема на неправилен антибиотик).

Антибиотиците може да унищожат както лоши, така и добри бактерии, тоест нямат филтър, който да отсейва и по пътя си са целеустремени. Именно заради това често се случва като неприятен страничен ефект да се появи диария – антибиотиците са унищожили по пътя си благоприятните бактерии, които помагат при храносмилане.
Колкото повече неефективни антибиотици приемате в борбата с настинката, грипа или други вирусни заболявания, толкова повече проблеми ще си създадете, защото антибиотиците не действат в тези случаи. Като резултат, ще се наложи да посещавате многократно вашия лекар, докато не откриете правилното лекарство за вашия проблем.

Кога е подходящо да приемате антибиотици?

Трябва да приемате антибиотици, само тогава, когато искате да лекувате бактериални инфекции.
Ако имате лека инфекция, особено такава причинена от вирус, трябва да я оставите да премине. Само така може да се предпазите от развитието на резистентни към антибиотиците микроби. Разбира се, това решение дали да приемате антибиотик или не, в зависимост от заболяването ви, трябва да бъде направено от лекар! Консултирайте се с него и подробно опишете състоянието си. Разликата между вирус и бактерия е от изключително значение за вашето бързо оздравяване и благополучие.