Апатия. Причини и методи за справяне с нея

3

Когато възникне апатия, тогава по правило се появява безразличие към живота. Човек може да има всичко – прекрасно семейство, надеждни приятели, добра работа, отлични отношения с другите, много възможности за развитие, но той не се нуждае от нищо, той е безразличен към всичко.

Често мнозина не разбират как в тази ситуация човек може да остане апатичен, защо човек си позволява да възприеме всичко това така безразлично, но не всеки разбира причините за апатията.

Причините за апатията са следните:

 • състояние на стрес
 • наследственост
 • приемане на лекарства
 • предменструален синдром(ако вземем предвид жените)
 • всякакви хронични заболявания
 • алкохолна зависимост, наркомания
 • старост

Апатията е позната на много хора и се проявява в загуба на интерес към живота, сънливост, слабост, мрачно настроение, усещане за безнадеждност. Човек се отказва, той спира да се бори и започва да се движи по течението. Той започва да се отдалечава от близките си, просто не му пука. Това е много опасно състояние и трябва да се справите с него.

Възниква въпросът – как да направите това? Разбира се, първият отговор, който ви идва на ум, е да се обърнете към специалист, който може да избере индивидуална програма и да изведе човек от състояние на апатия.

Ако по някаква причина няма възможност да посетите психоаналитик, тогава трябва да използвате следните съвети:

 1. Да внесете физическа активност в живота си.  Да се ​​занимавате със спорт, бойни изкуства, домакинска работа, да направите сами ремонт (защо не) – просто трябва да изберете какво харесвате или дори да опитате нещо ново.
 2. Консумирайте витамини редовно. Често апатията се проявява, когато сезоните се променят, тъй като недостигът на витамини може да повлияе неблагоприятно на тялото и човешкото настроение.
 3. Отидете на масаж или помолете близък човек да ви направи. Масажът помага за отпускане на мускулите, премахване на блокажите и раздвижване на застоялата енергия. Помага на кожата и всичко останало да се тонизира.
 4. Намиране на време и място за релакс. Не всеки притежава способността да се отпуснете, но трябва да отделите време за това. Освободете главата си от всички мисли, отпуснете тялото си, останете със себе си известно време.
 5. Направете си водни процедури. Водата пречиства не само тялото, но и душата, като взима със себе си натрупаната негативна енергия и нервност, така че водните процедури не трябва да бъдат пренебрегвани.
 6. Разходете се сред природата. Чистият въздух и красотата на природата ще ви изпълнят с прекрасни чувства и емоции. Докоснете тревата, постойте облегнати на някое прекрасно дърво, вдишайте аромата на някое цвете, измийте очите си с жива вода.
 7. Поиграйте с децата си. Поне за миг отидете в техния свят, в тяхната безгрижност, отдайте се напълно на играта, потопете се в нея, бъдете дете. Те ще ви отведат на чудни места, ако се вслушате и вгледате в тях ще забележите, че те отдавна знаят, какво ви е нужно и непрестанно ви провокират да отворите душата си. Това което ни спира да сме като тях, са нашите предразсъдъци.
 8. Направете нещо, което противоречи на вашата природа. Просто ей така за да видите, че може и по другия начин и това изобщо не е краят на света.