Вярно ли е, че днешните младежи са необразовани, но с големи претенции?

411

Колкото да не ни се иска, идва момент, в който всеки един от нас се сбогува с безгрижното детство и се сблъсква с „истинския живот“.
Ученическите години са едни от най-хубавите и запомнящи се.

Най-големият проблем пред нас е дали днес ще имаме контролно по история или не. Започват първите любовни трепети, първите разочарования от противоположния пол, но пък за сметка на това купоните са много.

И така неусетно идва деня, в който се сбогуваме с училището и даваме начало на еди нов живот – по-сериозен и по-отговорен.
Абитуриентският бал е един красив, незабравим миг, но какво следва след това?

Може би ще се запишете в някой университет в друг град или пък ще си търсите работа, а може би и двете, защото вече трябва да бъдете по-самостоятелни и да забравите за това, че родителите ви ще ви издържат вечно.
Какъв път ще поемете е лично ваш избор, но трябва да знаете едно – няма да е безгрижно както досега.

Днешните младежи, обаче, сякаш не са готови да се сблъскат с реалността и да бъдат малко по-самостоятелни.
Много от тях, които избират да влязат в някой университет, все още се надяват на помоща на родителите си. Мислят си, че студентските години са само луди нощи, забавления и тук там някоя лекция.

За много от младите учението не е важно, дипломата е само един лист хартия, а издръжката оставят на своите родители. След като завършат университет, без да са натрупали никакви знания, започват да се оплакват от това, че не могат да си намерят хубава работа и разбира се, добре платена.

Все повече младежи пък дори и не си помислят да продължат образованието си, но въпреки това са недоволни, че не и се предлага хубава работа за поне 1000лв.
Такива са най-вече хората от семейства, в които родителите са нископлатени и са завършили максимум средно образование.

Такива, които обвиняват за всичко това държавата, но дори не се сещат, че образованието може да им даде много по-големи възможности. А хора, които не смятат образованието за ценност и най-важен приоритет, няма как да възпитат този дух у децата си.

Млади, необразовани, но с големи претенции – в това са се превърнали една голяма част от младежите в България.
Може би това, че са видели как някои манекенки стават много известни и богати само с няколко снимки и без особено голям труд, смятат, че и те могат да постигнат това с лека ръка.

Но така ли виждате бъдещето си? Да се снимате за списания, да ходите по светски партита, а някой чичко да ви води на скъпи почивки?
Искрено се надяваме не това да е мечтата на всяка младо момиче!

Вместо това, дано повече младежи да започнат да учат, да се развиват, да се трудят, да изкарват парите си честно. Повярвайте, това ще ви направи много по-богати, отколкото да сте манекенки или футболистчета.

Да, разбира се, че няма да вземате толкова пари, колкото тях, но вие ще бъдете истински хора, сблъскали се с истинския живот.
Ще постигнете нещо, ще се почиствате значими, ще научите най-важния урок в живота – за да постигнеш нещо голямо трябва много да се трудиш!

На този урок ме научиха моите родители, на този урок ще науча и аз моите деца и много се надявам те да го разберат и да тръгнат по правилния път.
И се надявам държавата ни да създаде по-големи възможности и повече работни места, за онези, другите млади, които искат да учат, да се развиват и да останат в България.