Да направиш правилното нещо е много по-трудно, отколкото си мислите

0
599

Новините са пълни с хора, които правят лоши неща – политици се замесват в скандали, хорат крадат и убиват, дори църквата бива споменавана от време на време за нещо, което не е пристойно. Въпросът е един – как може тези хора, които са основи на обществото, са правят толкова ужасни неща?

Очевидно, не е лесно да разберем защо хората се държат неетично и правят дадени избори. Можем да отдадем действията им на нарцисизъм, на липса на морал или на липса на възпитание и ценностна система. В крайна сметка, изводът е един – хората са наистина изключително сложни създния.

Те не са нито добри, нито лоши. Както един човек, приеман за добър, може да направи много лоши неща, така един зъл човек може и да се държи изключително благородно. Хората не се раждат с определени качества, добри или лоши – те се развиват стъпка по стъпка, с времето.

Въпреки че фокусът на новините е върху популярните и важни хора и техните грешки, всеки от нас има купища неловки моменти и тайни, които крие, просто те не се споменават и никой не говори за тях. Истоиите на нормалните хора не са толкова интересни на медиите.

Замислете се колко добри съпрузи има, които изневеряват на жените си; колко човека, които са наистина добри в работата си, крадат от фирмата и множество други такива примери, за които никой не говори.

Вместо да се възмущаваме на лошите неща, които правят хората и за които гледаме по новините, трябва да се замислим колко е трудно понякога да постъпиш правилно. Вместо да сме осъдителни, можем да проявим малко респект и уважение. Все пак, всеки прави грешки.

Никой не е перфектен. Не, че трябва да прощаваме на всеки грешките му, напротив. Ако човек постъпи зле трябва да си понесе последствията. Просто трябва да подходим към историите на тези хора с човечност, защото в крайна сметка на всеки може да се случи да сбърка.

Лесно е да се чувстваме по-добри от тези, които правят грешки. Лесно е да изпитваме тайно задоволство, че богатите и извесните също могат да сгазят лука и да бъдат посрамени обществено. Лесно е да си мислим, че ние сме еталон за добро поведение, морали и човечност.

Трябва, обаче, да сме критични към себе си и да признаем, че и ние правим грешки. Че е възможно някой ден да попаднем в подобна ситуация и че с нищо не сме по-добри от човекът до нас. Просто не сме били на грешното място в грешното време.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here