Ето какви са навиците на хората без финансови задължения

0
856

Те си поставят цели
Да имаш план означава, че имаш цел, която гониш. Когато знаеш какво искаш и имаш идея как да го постигнеш, е по-лесно да се накараш да действаш. Ако имате причина защо да спестявате, ще ви е по-лесно да се мотивирате.

Те чакат, преди да купят
Ако имате проблем с контрола, чакайте няколко дни, преди да си купите нещо. Не е невъзможно да го намерите на по-добра цена някъде другаде, или изобщо да осъзнаете, че не ви трябва. С времето тези спестени пари се натрупват.

Те веднага погасяват кредитните си карти
Партитата изненада са хубаво нещо, но изненадващите сметки не са. За да избегнете изпуснати срокове и огромни лихви по кредитните си карти, веднага плащайте това, което дължите.

Те използваш пари кеш
Много е лесно човек за загуби края на това колко харчи, когато за всичко използва картата си. Така не само не осъзнавате за какво давате пари, а се пристрастявате към чувството. Да плащате кеш ще ви даде по-реалистична представа колко давате и колко ви остават.

Те намират евтини алтернативи
Колкото повече свободно време има един човек, толкова повече пари харчи. Независимо дали ходите на бар или решавате да се наградите с шопинг, всичко това се отразява на банковата ви сметка. Няма нищо лошо в тези дейности, но има лошо, когато ви се превърнат в навик. Опитайте вместо обяд в скъп ресторант да поканит приятели на вечеря или да се разходите из природата.

Не увеличават харчовете си
Независимо какво се случва. Дали ще получите повишение или ще спечелите от лотарията – не се залъгвайте да започнете да харчите повече пари. Вместо това се опивайте да спестявате допълнителните средства, които получавате.

Имат пари за всеки случай
Оказва се, че огромна част от хората нямат заделени пари за спешни случаи. Това е много лошо, първо защото човек никога не знае какво може да му се случи, второ защото ще ви накара да теглите кредит с лихва, за да покриете тези непредвидени разходи. Опитайте се да спестявате малка част от парите си всеки месец. Дори да не е много, с времето ще се натрупа.

Не си купуват излишни глезотий
Да, 5 лева за кафе не са нещо, което ще ви разори. 5 лева за кафе всеки ден, обаче, си е доста солидна сума. Установете дали не давате пари за напълно излишни неща. Ако е така, се отървете от тях, намерете евтини алтернативи или поне разредете случаите, в които си ги позволявате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here