Ето как да спрете да пушите

1544

Представяме ви 5 прости стъпки към това да откажете тютюнопушенето завинаги:

Мотивирайте се да се откажете

Направете си списък с плюсове и минуси на тютюнопушенето. Не се лъжете и включете всичко, което ви дава (социални контакти) и ви взима (на хората не им харесва дъха ви). Бъдете абсолютно честни със себе си.

Пример:

Позитиви

Успокоява ме

Помага ми да се запознавам с хора

Кара ме да се чувствам по-добре и ми дава занимавка, когато нямам какво да кажа

Негативи

Близките ми постоянно недоволстват

Половинката ми мрази начина, по който дъхът ми мирише

Постоянно трябва да излизам навън, независимо колко е студено и дали вали

Отразява се пагубно на здравето ми

Чувствам се слаб, защото нямам контрол върху себе си

Подгответе се за това да се откажете

Четете списъка си всеки ден, за да се мотивирате все повече с всеки изминал ден. Изберете дата, от която да спрете, и не я премествайте. Между днес и тази дата записвайте навиците ис за пушене. Наистина разберете какво ви подтиква да пушите и защо го правите, както и какви чувства ви носи.

Откажете пушенето

Щом дойде въпросната дата, изхвърлете всички пепелници, цигари, запалки. Те ще ви пречат, щом започнете да изпитвате симптомите на отказването и ще ви подтикнат отново да запалите цигара.

Справете се със симптомите на отказването

Една от тактиките за това са заместниците на никотина, например дъвките. Обикновено острото желание за пушене трае само няколко минути и има как да се разсеете от него – пийте нещо или си измийте зъбите.

Ако тези техники не разсеят вниманието ви, обадете се на някого, който знае през какво преминавате и който ще ви подкрепи. Опитайте и да погледнете списъка си и да си припомните зщао на първо място сте решили да спрете. Обикновето желанието за пушене е свързано с определени места, хора или чувства, затова ги избягвайте.

Справете се с провала

Запомнете, че няма завинаги да ви се пуши толкова много и че с всеки ден ще ви става все по-лесно. Ако се случи така, че да се изкушите и да запалите цигара, не бъдете прекалено строги със себе си. Оставете малкия провал зад гърба си и се постарайте това да не се случва повече.

Дайте най-доброто от себе си. Все пак, пушенето не е нещо жизненоважно, даже напротив. И вие имате контрола върху себе си, тялото си и психиката си да спрете когато си пожелаете.