Ето как кофеинът действа на мозъка ви

0
977

Първо, нека си поговорим за това какво не прави.

Кофеинът в никакъв случай сам по себе си не ви прави супер бърза и продуктивна машина. Той не е причината защо можете да стоите цяла нощ да вършите работа или сутрин да не сте кисели и да сте в човешка форма, способна на комуникация.

Това, което кофеинът прави, е да се преструва. В мозъкът ви има субстанция, наречена аденозим. Тя се произвежда през целия ден. Колкото повече от нея има, толкова по-уморени се чувствате.

Тялото ви следи нивата на аденозима чрез А1 цептори, които се намират в цялото ви тяло. Той минава през тялото и колкото повече се натрупва, толкова повече на тялото ви започва да му се спи. Кофеинът има свойството да копира формата и размера на аденозина и да преминава през рецепторите без да ги активира. Така те са блокирани.

Това е важно не само защото блокира нервната система от това да следи правилно нивата на аденозин, но и заради другите неща, които се случват в тялото ви през това време. Други вещества, като допамин и глутамат, които са стимулатори на мозъка, започват да действат и да стимулират мозъка ви, без системата ви да отчита умора. Това е стимулиращият ефект, който усещате след една чаша кафе.

С други думи, кофеинът не ви стимулира по никакъв начин. Той просто блокира вратите и позволява на хормоните ви да се развихрят.

Всеки, който пие кафе, знае, че с времето този ефект отминава. Трябва ви все повече и повече кофеин за да достигнете същите нива на стимулация. Развивате толерантност към кофеиновото действие.

Изглежда, че кафето и чаят сутрин са се превърнали в ритуал, защото ни разбуждат изключително бързо. Затова това са любимите ни напитки рано преди работа. Те, обаче, не могат да ви поддържат ефективни през дена, ако сте спали прекалено малко. За малко изглежда, сякаш може, но ефектът предимава сравнително бързо.

Естествено, кофеинът действа с различна сила на различните хора в зависимост от години, килограми и тип тяло. За един една чаша кафе с достатъчна, за да се разтрепери. За друг може би трябват 3. Толерансът към кофеин също е много важен.

Ако решите да откажете кофеина, колко време ще ви отнеме? Това зависи от това колко кофеин консумирате в ежедневието си. Например, ако сте свикнали да пиете по 3 чаши на ден, е възможно до 10 дни след спирането на кофеина да изпитвате симпоми като главоболия, умора и крайна нервност. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here