Живеем във време, в което хората са забравили колко е важно физическото докосване

1004

В днешно време обществото е променило вижданията си за физическото докосване. Решили сме, че да прегърнеш някой или да го потупаш по рамото просто не е разрешено. Въпреки че това може да е добре за човек, който не обича да бъде докосван, също така е станало нещо нормално между близки приятели, роднини и дори романтични партньори.

Днес е нещо обичайно да спазваме дистанция от всички и експертите смятат, че това вреди на психическото ни здраве. Това е, защото живеем във време, в което хората са забравили колко е важно физическото докосване.

Това ни наранява.

Физическото докосване е изключително важно за нормалното ни емоционално състояние. Без него нашето ментално здраве може да пострада и да се почувстваме изолирани, депресирани, или неспокойни.

Не е нужно да прегръщаш или да се гушкаш с някого. Дори леко потупване по рамото може да е достатъчно, за да подобри менталното ти здраве. Всъщност, проучване на Лондонския университет показва, че нежното докосване помага на хората да се впишат по лесно в обществото.

Въпреки това, което мислят хората, човешкото докосване е от изключителна важност. Погледнете например принцеса Даяна, тя беше първата видна фигура, която се здрависа с болен от спин човек, защото е знаела че такъв простичък акт може да донесе утеха на някой, който страда. Тя дори насърчи хората да прегръщат страдащите от тази болест. Това на свой ред разгорещи спор, който доведе до нормализиране мнението на хората към болестта.

В повечето случаи поставянето на граници и искането на позволение е хубаво нещо. Но някои хора смятат, че това е отишло твърде далеч. Има приемни родители, които се страхуват да прегърнат поверените им деца, и лекари, на които им е казано, че могат да бъдат съдени, ако прегърнат пациент, за да го успокоят. Има и хора, които не смеят да вдигнат чуждо дете, което е паднало и се е ударило.

Напълно сме отрекли докосването. Всяка негова форма, независимо колко невинна, поражда истерична реакция от хората. Не е чудно, че хората са ужасени дори ако случайно се допрат до някой на улицата.

Отчаяно имаме нужда от общуване.

Забравили сме от какво голямо значение е човешкото докосване. Някои хора все още се опитват да компенсират по някакъв начин, обичта и привързаността, които не получават от любимите си. Други намират утеха при професионални прегръщачи – хора, които можеш да наемеш, за да те прегръщат.

Също така има машини, които са предназначени да запълнят липсата на физическо докосване между хората. Най-забележителната от тях е столът „Спокойствие”, изобретен наскоро в Япония. Това е стол, който има меки ръце, обгръщащи човекът седящ на него.

По средата на криза сме – криза на докосването. В опитите си да накараме хората да се чувстват по-удобно и в безопасност, сме направили точно обратното. Напълно сме отхвърлили важността от физическо докосване и това вреди на психическото ни здраве.