Защо бъркотията ни причинява стрес и тревожност

0
525

На всички ни се е случвало – прибираме се вкъщи след дълъг работен ден и всичко е една огромна бъркотия. Накъдето и да погледнеш нещо трябва да бъде почистено, разтребено или преместено.

Всичко, което искаш да направиш, е да се отпуснеш и да релаксираш, може би да си вземеш вана, да си пуснеш любимия сериал и да ядеш сладолед на дивана.
Вместо това, когато отвориш входната врата ти идва да се разплачеш.

Оглеждаш се наоколо и се чувстваш мръсен само като гледаш стаята. Само да имаше вълшебна пръчка и магически да можеше да подедиш и оправиш всичко с едно движение. За съжаление, обикновено отнема няколко часа да приведем дома си в ред.

Че е нехигиеничен и грозен не са единствените проблеми на хаоса. Той ни стресира и ни кара да се чувстваме тревожни и неспокойни. Да живеем в неподредена обстановка ни причинява стрес и ни напряга необяснимо много.

Когато нещата около теб не са подредени, това се отразява пагубно на психическото ти здраве.

Толкова е лесно да те обземе депресия, когато се намираш в неподредена обстановка. Чувстваш се безсилен и без никаква идея как да се справиш с всичко около теб.

Депресията и мръстотията се влошават взаимно една друга и те вкарват в омагьосан кръг, от когото няма излизане. От когото няма почивка и няма отдих.

Боклукът и мръсотията отвличат вниманието ти от нещата, които са наистина важни и за които трябва да се погрижиш. Те сякаш казват на ума ни, че работата никога няма да бъде свършена напълно и че постоянно има нещо ново за правене, някое ново предизвикателство, с което да се справим.

Неподредената обстановка ни пречи наистина да се отпуснем и да си починем. Кара ни да се чувстваме виновни, намалява продуктивността ни и ни ядосва, защото никога не можем да намерим нещата, които ни трябват.

Да. Мръсотията е доста кофти. Хубавото е, че решението е сравнително просто, дори да не е лесно. Просто трябва да разчистиш хаоса около себе си, за да дадеш пространство на ума си да си почине и да се пезареди.

Все пак, не се насилвай да се справиш с абсолютно всичко наведнъж. Има няколко неща, които можеш да направиш предварително, за да улесниш процеса и да го направиш по-малко стресиращ.

Пусни си музика, за да се енергизираш и да се мотивираш. Ако не живееш сам – помоли някого за помощ. Ще ви е по-лесно и по-забавно да почистите заедно, а и хората около теб навярно също имат вина за безпорядъка. Почисти всичко и си създай навици за по-подреден и по-организиран живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here