Защо да си щастлив е рисково

0
473

По принцип, рискът е нещо, което е в тотален разрез с разумното мислене. Защо човек би направил нещо опасно или нещо, което няма да има ясни последствия- например да скочи от самолет? Няма логика.

Истината е, че рискът ни докарва адреналин и е пристрастяващ. В него има елемент на съблазнителност и провокативност, той сякаш ви подканя. Въпреки че е напълно нерационална, тръпката от непознатото ни действа като наркотик.

Въпреки че в това да поемаш риск няма смисъл и много хора не се справят с несигурността, която той носи, той все пак прави живота ни доста по-интересен. Нека бъдем честни, кой не се наслаждава на нещо ново и вълнуващо от време на време?

Възможно ли е поемането на повече рискове да ни направи по-щастливи?

Цял живот ни учат, че е лошо човек да няма сигурност и че да се поема риск е нещо лошо. Защо? Да, като цяло е доста вероятно да доведе до провал, което от своя страна смятаме за лошо нещо.

Имаме ли причина да сме на обратното мнение? Обществото ни все пак определя хората с несигуност в животите си като да са в лошо положение и приема стабилния начин на живот за хубав.

Дори мозъците ни са програмирани така, че да се стресираме и да се напрегнем, когато в нещо има елемент на риск. Звучи парадоксално да мислим, че рискът е елемент от щастливия начин на живот.

Въпреки всичко това, поемането на риск е много важна част от това човек да научи какво може и какво не, какви са границите му и да израсте като личност и индивид. Рискът е нещо, което трябва да предприемаме по-често, за да опознаем сами себе си.

Без да поемаме риск е невъзможно да тестваме уменията си и да научим нови неща за себе и и за света. Да, има хора, които започват да се пристрастяват към риска и започват да залагат или да се поставят в опасни ситуации (например да карат пили).

Тук не става дума за такъв вид риск. Много хора мечтаят да поемат повече рискове в живота си и обличат това желание в идеята за някаква промяна (да сменят работата си, да се преместят, да заминат на вълнуващо пътешествие). Ето това е рискът, за който говорим.

Да поемаме риск ни позволява да ставаме все по-добри и ни предоставя все по-добри възможности. Не се страхувайте от промяната и незнайното. Дори да се провалите, че научите повече за себе си от това никога да не предприемате нищо и да живеете „безопасно“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here