Защо трябва да ядете мед ежедневно

1018

Въпреки че е толкова вкусен, медът не е нещо, което се консумира често. Освен изключително вкусен, меда съдържа редица полезни за здравето съставки. Също така не съдържа никаква мазнина и сол.

Ето какви са полезните свойства на меда:

Помага при алергии

Медът има противовъзпалитени качества и помага при алергични реакции. Самият мед съдържа полени, които могат да предизвикат имунната система да реагира. След време, обаче, тялото свиква и произвежда по-малко хистамин.

Потиска кашлицата

Поради текстурата си, меда помага при възпалено и раздразнено гърло. Това намалява кашлицата. Освен това стимулира нервните окончания в гълото, което служи като защитен механизъм срещу кашлянето.

Помага ви да спите по-добре

Яжте мед, ако страдате от безсъние. Той повишава нивата на серотонин и инсулин, които тялото превръща в мелатонин – хормонът на съня. Ако ядете мед ще спите по-дълбоко и по-спокойно.

Помага за заздравяването на рани и изгаряния

Много хора ще се изненадат да научат, че меда служи като антибиотик. Може да се прилага и вътешно, и външно. Служи като естествен дезинфектант срещу много бактерии и действа много добре на рани и изгаряния.

Подобрява паметта

Оксидацията на мозъка може да доведе до структурни щети и намаляване на умствените способности. Меда се бори срещу това. Той съдържа голям брой антиоксиданти, които могат да обърнат ефекта. Освен това, меда позволява на калция да се усвои по-ефективно от тялото – много важен елемент.

Увеличава енергията

Медът може да ви даде сили. Той съдържа фруктоза и глюкоза, които лесно навлизат в кръвообращението и ви дават енергия. Дори ако се опитвате да натрупате мускулна маса, пак може да ви е полезно да ядете мед. При разграждането му се отделя фактор, който спомага растежа на мускулите.

Помага при пърхот

Може да ви се стори странно, но е факт. Както споменахме по-горе, меда може да помогне при множество кожни проблеми. Ако нанасяте разреден мед на частите от скалпа ви, които се белят, три часа преди къпане, това ще облекчи проблема значително.

Улеснява храносмилането

Медът може да се използва като пробиотик, което помага на полезните бактерии в червата да се развиват. Те са нужни за ефективното храносмилане, усвояването на хранителни вещества и подсилването на имунната система.

Помагат при киселини

Медът покрива хранопровода,  което може да успокои дразненето. Освен това облекчава вътрешните раздразнения, които киселините причиняват. Силната концентрация на ензими в меда помагат при храносмилането, което даже може да предотврати киселините. Забавете содата! Яжте мед вместо това.