Извинението не е достатъчно, а трябва наистина да се промениш

0
2393

Ако някой се извини, че се е държал лошо с теб, и след това продължи да те третира по същия начин, то извинението му не значи нищо. Не е признание за допуснатата грешка. Така не показва зрялост. Да бъдеш истински зрял значи да приемеш недостатъците си и да положиш усилие, за да се поправиш.

Не се чувствай виновен и се отдръпни от този, който те наранява. Дори да изглежда, че се разкайва и да съжалява. Дори да те погледне в очите и да се извини. Позволеното ти е да се отдалечиш от някой, който ти причинява болка отново и отново, по един и съши начин.

Ако някой те обича истински и иска да си до него, ще направи всичко възможно да оправи лошото си поведение. Няма да понесе да гледа как те наранява. Ще си вземе поука веднага.

Правилния човек за теб няма да е перфектен. Ще допуска малки грешки, както е при всички връзки. Но разликата между някой токсичен и някой, който заслужава любовта ти е в това дали ще вземе мерки да подобри себе си.

Има хора, които ще ти се извинят само защото знаят, че точно това искаш да чуеш. Така ще приключат по-бързо разговора. Или пък единственото нещо, за което съжаляват е, че са били хванати.

Думите и сълзите им може и да изглеждат искрени, но това не означава, че ще се променят и ще започнат да се държат по-добре. Дори и да го направят няма да е за дълго.

Манипулаторите са склонни да се държат идеално след извинение, но това трае кратко. Ще ти говорят сладки приказки, ще ти отделят повече време, ще ти създадат илюзията, че са се променили. И точно когато се убедиш, че може би наистина е така и се отпуснеш, отново се превръщат, в онези които винаги са били.

Трябва да си внимателен, когато някой ти се извинява, защото не искаш да даваш втори шанс на човек, който не го е заслужил. Не занижавай стандартите си заради никой. Заслужаваш нещо по-добро.

Приемай само онези извинения, които наистина сметнеш за искрени. Когато човекът спази обещанието си да поработи над себе си и да се поправи. И никога повече не допусне същата грешка отново.

Запомнете, извиненията не значат нищо, ако след тях не последват действия. Много е лесно да кажеш „Извинявай”, но е доста по трудно да промениш поведението си и да започнеш да се държиш с човека, когото обичаш, така както заслужава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here