Интроверт или екстроверт сте?

1036

Интроветността и екстровертността са два различни психологически типа. Те касаят това къде обичате да влагате енергията и вниманието си. Почти всеки човек е комбинация между двете, но клони повече към единия тип. Много малко хора са еднакъв процент интровертни и екстровертни. Такива хора се наричат амбиверти. По-голямата част от населението, обаче, клони към някой от двата типа.

Разликата в личностите ни е резултат от това как работи мозъка ни и какъв е химичният му състав. Средата, в която сме израснали и живеем, също може да окаже влияние.

Мозъците на екстровертите и интровертите се стимулират различно при различни обстоятелства. Екстровертите има нужда от стимулация от външни фактори, като оттам се зареждат с енергия. Интровертите са стимулирани от вътрешни фактори и многото социализиране с външния свят ги изтощава.

Накратко, екстровертите:

 • Се зареждат с енергия от активно участие в социални събития
 • Обичат да са около други хора
 • Обичат първо да действат, после да мислят
 • Са много отворени към външния свят и много общителни
 • Познават много хора и имат много приятели
 • Действат много мотивиращо и вдъхновяващо на останалите
 • Заемат се с нещо и уточняват детайлите в движение

Екстровертите са много често описвани като социални, топли, приятелски настроени, агресивни, импулсивни, обичащи адреналина, харизматични, енергични, обичащи вниманието, поемащи рискове, общителни.

В западните страни се гледа на екстровертите много по-позитивно, отколкото където и да било другаде. Съотношението екстроверти – интроверти в Щатите е 3 към 1. Това съотношение драматично се променя колкото по на изток отивате.

Екстровертите са приемани за по-щастливи от интровертите. Те често показват емоциите си, които са главно положителни. Карат хората да се чувстват обичани и ценени. Точно заради това, те са много подходящи за мениджъри, съветници, лидери, политици и учители.

Някои известни екстроверти са Бил Клинтън, Маргарет Тачър, Майкъл Джордан, Борис Йелтсен и Мохамед Али.

Ако говорим за интровертите, те:

 • Черпят енергията си от идеи, снимки, спомени и мисли
 • Се изморяват от прекалено много социализиране
 • Предпочитат първо да помислят и после да действат
 • Са често виждани като затворени и резервирани
 • Имат малък кръг от приятели, но по-силни връзки с тях
 • Премислят много нещата и понякога съжаляват, че не са действали по-рано
 • Премислят всеки проект в детайли, преди да се захванат с него

Интровертите често биват описвани като възприемчиви, срамежливи, тихи, самотници, индивидуалисти, слушатели, методични, не обичащи конфликтите, планиращи.

Те са малцинство в западните общества и често се чувстват не на мястото си. Мнозинство са в други части на света, например в Азия. Други страни с много интровертно население са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Швеция, Швейцария и Исландия.

Поради много грешни разбирания, интровертите са възприемани като по-малко щастливи хора. Напротив – те са щастливи, но го изразяват по друг начин. Предпочитат тихата и самотна обстановка, за да се презаредят, точно обратното на екстровертие.

Заради възможността им да работят сами и вниманието към детайлите и дългата концентрация, много подходящи професии за тях са учени, писатели, инженери, архитекти, библиотекари и анализатори.

Известни интроверти за Линкълн, Айнщайн, Обама, Ганди, Путин, Ендър Алан По и Чарлз Дарвин.

Както виждате, интровертите и екстровертите имат различни личности. Няма грешно и правилно, просто различен начин, по който мозъкът работи. И двата психологически типа за много полезни за различни позиции на работното място.