Как да бъдем по-състрадателни към другите хора?

0
209

Как можете да покажете разбиране и  състрадание в този свят, където много хора чувстват повече омраза и завист, вместо любов и доброта? Как можете да станете състрадателен човек и да бъдете по-мили към другите хора?

Състраданието е по-голяма добродетел от съчувствието и съпричастността. Става дума за това да бъдем по-добри и мили с околните.

Светът се нуждае от по-състрадателни хора, за да стане нашата планета по-щастливо и спокойно място за живеене. Затова… бъдете състрадателни!

Не мислете само за себе си.

Поставете се в обувките на другите. Опитайте се да ги разберете. Вместо само да мислите и да се грижите за себе си, започнете да се грижите за другите. Освободете се от егоизма. Състраданието е чудесен начин да спреш да мислиш само за себе си и да започнеш да се грижиш, да помагаш и да правиш други хора щастливи.

Бъдете смирени.

Освободете се от гордостта. Спрете да чувствате, че превъзхождате другите, не се дръжте така, все едно знаете всичко, признавайте собствените си грешки и се научете да прощавате на хората. Ако има смирение в сърцето ви, ще бъде по-лесно да бъдете състрадателни към другите, защото сърцето ви може да слуша, вижда и чувства ясно какво има в сърцата на околните.

Освободете се от омразата си.

Научете как да спрете да мразите и да започнете да обичате. Спрете да съдите хората, принуждавайки ги да се променят и да им се ядосвате, когато вашите желания не са изпълнени. Вместо това започнете да цените хубавите неща в тях, давайки им шанс да се променят и да разберете техните слабости. Помнете, че не можете да бъдете състрадателни, ако умът и сърцето ви са обвити от омраза.

Слушайте внимателно.

Не пренебрегвайте хората, когато говорят с вас. Не говорете твърде много, но им дайте възможност да изразят себе си. Слушайте техните истории, за да знаете с какво се занимават. Разберете съобщенията, които искат да предадат. Обърнете внимание, че състраданието означава да разбираш другите и да ги приемаш.

Почувствайте болката им.

Всички таим болка в себе си. Ако искате да покажете състрадание към приятелите си, почувствайте тяхното нещастие и им предложете помощ. Утешавайте ги, когато загубят любим човек, когато страдат за нещо, когато голям провал им причинява депресия или когато сърцето им е разбито. 

Усетете тяхната радост.

Освен да чувствате страданията на другите хора, почувствайте и радостта в сърцата им. Спрете да завиждате или ревнувате, когато се радват на успех. Ако можете да плачете с тях, когато са тъжни, бихте могли и да празнувате и с тях, когато са щастливи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here