Как да възпитате добри и успешни деца

875

Живеем в различен свят от този, в който сме израснали. Ние си играхме на магазин и на семейство, сега те играят на същото – само че в интернет и дигитално. Децата ни живеят обградени от технологии, които да ги забавляват и им се предоставят всички удобства, за които могат да си помислят.

Какво обаче им липсва? Какво да направим, така че да ги възпитаме както искаме и да сме най-голямото влияние в живота им?

Прекарвайте време с тях
Това звучи много просто, но е трудно да се постигне като имаме в предвид колко сме заети. Всичко изисква вниманието ни. За да прекараме пълноценно време с децата си, трябва да зарежем всичко останало. Трудно е, но е нужно. Така ще изградим в умовете им спомени, които ще помнят завинаги, и ще им дадем личен пример.

Говорете си с тях
Опитайте се да разберете какво се случва в живота им. Говорете с учителите и гледачите им. Разберете защо изведнъж се държат по различен начин. Накарайте ги да се чувстват спокойно и безопасно, когато говорят с вас. Така те ще разберат, че са най-важното нещо в живота ви. Не им купувайте неща, дайте им времето си и цялото си внимание. Така че ги изградите като личности със самочувстие, които знаят, че са важни и ценени.

Покажете им как да решават сами проблемите си
Най-важното нещо, на което да научите детето си, е как да анализира и решава проблемите си. Не можете винаги да стоите зад гърба им и да им помагате. Оставете ги да решат какво искат и кое е добре за тях. Оставете ги да направят свои собствени грешки и да се научат. Давайте им опции и подкрепа, а не готови решения. Все пак искате да градят сами собственото си щастие, нали?

Показвайте им благодарност
Давайте им задачи вкъщи и им благодарете, когато си свършат. Това ще ги накара да се чувстват полезни и оценени. Ще ги научите и как да изразяват благодарността си, а и как да са по-отговорни.

Научете ги да гледат в перспектива
Научете ги как да са добър слушател и как да комуникират лице в лице, а не само чрез технологии. Научете ги да не съдят хората на база вярванията им и външния им вид. Всяко следващо поколение е по-добро от предишното и може да направи по-велики неща. Научете ги да са мили, честни и обичащи хора. Преди всичко е важно да си добър човек.