Как да се справим със загубата и емоционалното разрушение след нея

1146
снимка - pixabay

Хората идват и си отиват. Раздялата е нещо естествено, макар никой да не иска да я приеме като такова. Тя рано или късно се случва. По една или друга причина, живота ви може да напусне член на семейството, приятел, роднина, познат, партньор.

Според отношенията, които сте имали с този човек, това би могло да ви се отрази много сериозно и напълно да ви разруши емоционално.

Тази емоционална загуба води след себе си следи, които трудно избледняват с времето. Най-тежко е в началото и по тази причина ще поговорим за това как трябва да постъпим и как да се справим със загубата на близък.

Може би, най-честите раздели се наблюдават при партньорите, когато мислите, че сте попаднали на правилния човек, но всъщност само сте се залъгвали. Тежко е, когато прекараното време заедно се изразява в години. Приятелите също често се превръщат във врагове. Но, щом е раздяла, независимо за какъв човек става дума, не е нещо, което се преодолява лесно.

Изпадаме в депресии, самочувствието ни се разбива на пух и прах, сърцето също. В доста от случаите, започваме да обвиняваме себе си, да мислим какво не сме направили правилно, да се смятаме за недостойни. И точно тези мисли правят нещата още по-трудни.

При емоционалната загуба, огромна роля играе нагласата към ситуацията и мислите, които направляват съзнанието ни. Те не трябва да са като изброените по-горе. Ще си помогнете, само ако погледнете от друг ъгъл, поемайки контролна над собствените си емоции.

Най-напред седнете и помислете какво точно сте изгубили. Дали този човек си струва мъката ви, дали грешката не е в него. Отърсете се за момент от обвиненията, които отправяте към себе си и анализирайте събитията.

Дали не сте се отървали от нещо лошо и съдбата не ви дава шанс да продължите напред, правейки ви по-силни и смели. В повечето случаи, раздялата е за добро, просто го разбираме впоследствие. Е, може да си спестите цялата депресия и да започнете с добра нагласа още в самото начало.

Не се хващайте за човека като удавник за сламка. Щом не ви обича и отношенията са изчерпани, колкото и да ви боли, го оставете да си отиде. Изживейте мъката си и продължете напред. Не можете да насилвате любовта, нея или я има, или я няма. А, щом тази не е била вашата, значи тя тепърва предстои… и това е най-хубавото!

Спрете да се обвинявате – ценете себе си. Не вие сте недостойните. Този, който си тръгва не ви заслужава, така че просто го оставете. Нямате вина, че той е решил да си отиде, щом с нищо не сте го принудили. Всеки е уникален само по себе си и правилният човек за вас ще ви приеме точно такива, с всичките ви странности и несъвършенства.

И най-важното – не губете себе си! Не влизайте в ролята на жертва, напротив – бъдете силни. Наслаждавайте се на живота, търсете нови хора, опитвайте нови неща. Пречупвайте всеки ден през собствената си призма и го правете свой. Оставете миналото и се подгответе за бъдещето!