Как минимализмът ще промени финансовото ви състояние

0
991

За повечето хора минимализмът е архитектурен стил или начин на обзавеждане. Да, това е така. Но също е и начин на живот. Начин да се освободиш от всичко, което не е ценно за теб или не играе важна роля в живота ти, включително вещи, мисли, хора, обстоятелства и т.н. Схващате идеята.

Това е начин да премахнеш емоционалните си връзки с вещите и да разчистиш място за наистина важните неща в живота.

Начинът, по който харчиш парите си ще се промени

На първо място минимализмът ще промени начина ти на мислене свързан с харченето на пари ти, което може би е най-важната част.

С минимализма, ще се научиш да правиш разлика между нещата, които искаш и тези от които се нуждаеш. Ще се научиш да приоритизираш кое е наистина важно за теб и за какво ще избереш да похарчиш парите си.

Минимализмът ще изглежда различно за всеки човек. Дадено нещо може да не е важно за някои, а за други да е най-ценното нещо на света. Не сравнявайте живота си а този на другите и не ги съдете за начина, по който са избрали да живеят.

Ще можеш да приоритизираш разходите си

С промяната в начина ти на мислене, ще дойде и промяна в това как приоритизираш разходите си. Когато се фокусираш над нещата, които са най-важни за теб, това ще промени начина, по който харчиш парите си.

Мит е, че когато живееш като минималист, нямаш право да харчиш пари. Избирането на този начин на живот не значи, че не можеш да харчиш пари, напротив може да харчиш колкото си искаш. Минимализмът означава да даваш парите си само за неща, които имат огромно значение за теб.

Ще видиш как парите ти ще отидат там, където е най-важно за теб. Например в спестявания, изплащане на задълженията, пенсионен фонд, мечтаната ваканция или дори благотворителност. Но не се ограничавайте само с това, ако сутришното кафе на път за работа или запълването на домашната библиотека с книги ти носи радост, продължавай да го правиш. Стига да можеш да си го позволите и това да не ви създава бъркотия и хаос.

За каквото и да избереш да похарчиш парите си, ще знаеш, че си е струвало щом придава значение и стойност на живота ти.

Ще искаш по-малко неща

Минимализмът ти позволява да ограничиш броя на нещата, които внасяш в живота си, като решаваш какво е ценно и важно за теб. Помага ти да намалиш разходите си, като се съсредоточиш върху това, от което наистина имаш нужда в живота си.

Затова ще забележиш огромна разлика в това, което всъщност искаш да закупиш. Може да усетиш, че вече не искаш най-новите джаджи или най-модерните дрехи.

Няма да купуваш много неща

Когато избереш минималистичния начин на живот, първото нещо, което трябва да направиш е да прочистиш живота си от всичко, което не ти служи по някакъв начин или няма стойност за теб.

Процесът на изчистване не е нещо, което не може да се свърши през уикенда. Отнема време, понякога месеци, дори и години, за да премахнеш всичко излишно от живота си.

Чрез този процес ще видиш как консуматорството ти е повлияло за избора на нещата, които си купувал и дори на това как живееш живота си.

След като се отървеш от онова, което си смятал, че те прави щастлив и научиш какво е наистина важно за теб, чувството че искаш да имаш всичко, ще изчезне.

Всяко нещо, което ще внесеш в живота си трябва да има цел и стойност.

Ще постигнеш финансовите си цели по-бързо

Една от най-големите промени, които минимализмът може да ти донесе е да ти помогне да постигнеш финансовите си цели по-бързо.

След промяната в мисленето и приоритизирането на разходите, ще имаш възможността да влагаш излишните си пари в изплащането на дълговете си или в спестовния фонд.

С минимализма ще решаваш какво е наистина важно за теб и ще влагаш парите си в него.

Може да изкараш пари от нещата, които разчистваш

Когато си в процеса на премахване на всички ненужни неща в живота ти, не забравяй че можеш да спечелиш малко пари от тях. Ако гардеробът ти е пълен със запазени дрехи, продай ги.

Има пазар за почти всичко, затова не пропускай да изкараш допълнителни пари. Ако пък не можеш да продадеш нещо, винаги можеш да го дариш.

Бюджетът ви ще се опрости

Веднъж щом промениш мирогледа си и се научиш да приоритизираш разходите си, бюджета ти ще стане доста по прост. Ще имаш много по-малко неща, за които да харчиш, след като премахнеш ненужните разходи.

Имайки бюджет, ти ще виждаш къде отиват парите ти и това ще ти помогне да постигнеш финансовите си цели по-бързо.

Минимализмът може да е пътят към по щастлив и пълноценен живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here