Кратки разкази с поука за всяка зодия

0
6998

Всеки разказ представя съответния зодиакален знак в пълната му светлина. Нека видим:

Овен

Овенът имал важна работа и много бързал. Изведнъж, минавайки по железопътен прелез, видял наближаващ влак. Той, обаче си казал, че не би оставил един влак да го забави и не спрял, а напротив. Засилил се и се блъснал в него. Отскочил назад и случката се повторила още веднъж. Третият път, обаче, машинистът решил да надхитри Овена, дал назад и разположил влака, така че да не му пречи да мине. Овенът продължил по пътя си.

Поука: „По-упорите от Овена може да бъде само друг Овен.”

Телец

Телецът бил голям и силен, и един тореадор забелязал това. Извикал го да си поиграят както подобава, но Телецът тогава не подозирал в какво всъщност се състои тази игра. Речено-сторено. Тореадорът размахал червения плаща и бикът го подгонил. Така било известно време, докато в един момент той спрял. Тореадорът направил всичко, за да го накара да мръдне, но не успял. В крайна сметка, си тръгнал със сълзи на очи. Тогава, Телецът отместил едното си копито, под което имало златна жълтица. Така, освен че не загинал, спечелил богатство.

Поука: „Никога не бягай от късмета си.”

Близнаци

Живели някога двама Близнаци, които си приличали до неузнаваемост. Веднъж единият предложил на другия на преплуват океана с кораб. Това била страхотна идея, но вторият близнак се поколебал и казал: „Добре, обаче ако се появи буря?”. Тогава той предложил друга идея – да изкачат най-високия планински връх. Ситуацията се повторила. Първият се съгласил, но предположил, че биха могли да паднат. И така, след още няколко идеи, накрая двамата не направили нищо, защото все се появявало някакво съмнение от другия.

Поука: „Трудно е да разделиш на две магарета слама, когато едното от тях си ти.”

Рак

Веднъж, докато плувал, Ракът видял апетитно водорасло. Решил да го хапне и се засилил… в обратната посока. Добре, че Земята е кръгла. След година, той стигнал до него заднешком. Водораслото не ставало за ядене, но за сметка на това Ракът станал известен като първият пътешественик обиколил целия свят заднешком.

Поука: „Към успехът няма преки пътища, а понякога до него се стига заднешком.”

Лъв

Царят на животни много обичал да се разхожда из гората и да сипе хвалебствия за себе си. Възхищавал се на красотата и смелостта си. Носел си лично огледалце, в което обаче се оглеждали и другите животни. За да реши проблема, този път Лъвът обърнал огледалото към слънцето… и видял себе си.

Поука: „Когато насочиш огледалото си към слънцето и ти се превръщаш в Слънце.”

Дева

Дошъл моментът, в който Девата решила да си потърси жених. Това, обаче, се оказала трудна задача. Един бил твърде висок, друг нисък, трети прекалено дебел, грозен, стеснителен и т.н. Най-накрая, тя открила такъв, който да й е по вкуса. Време било да си купи булчинска рокля. Изборът бил огромен, но една била къса, друга дълга, трета – обемна, четвърта – тясна и т.н. Най-накрая, Девата си избрала и рокля. Щом се върнала при жениха си, обаче, той вече бил дядо и не ставал за женене, а тя – даже не посмяла да се погледне в огледалото.

Поука: „Претенцията да имаш много, понякога те оставя без нищо.”

Везни

Везните имали един проблем – все мислили за другите и искали да постигнал баланс – да не натежават нито в едната посока. Искали да пощадят всеки и полудявали при мисълта, че не могат да открият баланса. Веднъж се замислили над съдбата си и в миг установили, че не се накланят на никъде. Най-накрая открили мечтания баланс.

Поука: „Мисли за другите, но не забравяй и себе си!”

Скорпион

Скорпионът не бил като другите и останалите го избягвали. Той бил свикнал, ето защо, когато веднъж един бръмбар го попитал дали иска да си поиграят, той се учудил. Съгласил се, разбира се. Всичко било много хубаво – двамата играели на различни игри, забавлявали се много. По едно време, към бръмбара се приближила една муха и го упрекнала, че си играе със Скорпиона, та той имал отровно жило и можел да го нарани. Бръмбарът отвърнал, че това е невъзможно, новият му приятел бил мил и добър. Скорпионът чул този разговор и се сетил защо не бил като другите – защото те не искали да си играят с него.


Поука: „Скорпионът ще забрави за жилото си, когато спрат да му го напомнят.“

Стрелец

Имало време, когато Стрелецът не можел да стреля изобщо. Всички го съветвали да се откаже, обезкуражавали го, но той бил амбициозен и държат да стане най-добрия стрелец на света. И станал, само че малко променил тактиката си – най-напред стрелял, а после рисувал мишената около стрелата. Така, винаги улучвал целта.

Поука: „Който не може да постигне целта, приема за цел онова, което е постигнал.“

Козирог

Първоначално, Козирогът бил просто козел с амбиция. Той мечтаел да изкачи най-високия връх, откъде се виждал целия свят. Малко по малко, покорявайки по-ниски, а после и по-високи върхове, той най-накрая успял да изкачи и най-високия връх. Застанал отгоре и се провикнал всички да го чуят колко велик Козирог е станал. Тогава, към него се спуснал орел и го сграбчил.

Поука: „И най-високопоставеният трябва да помни, че може да има някой над него.“

Водолей

Той не се казвал по този начин. Бил поливач, който се грижил за улиците, градините и лехите. Просто обичат всичко да звучи красиво. Така, луната наричал „бледолика нощна красавица“, звездите – „искри от божествен огън“, а слънцето – „бляскавият господар на небето“. Веднъж, когато бил много гладен, решил да си купи хляб. Влязъл в хлебарницата и поиска да си купи „ухаещо чудо, което се получава от зрял полски злак“. Хлебарят помислил, че това е подигравка и го изгонил. Водолеят останал гладен, но дори на глада си измислил благозвучно название, а именно „неясен копнеж към недостижимото“.

Поука: „Красотата може би ще спаси света, но едва ли ще нахрани гладния.“

Риби

Рибите живели според това, което ги съветвали звездите. Не правили нищо без да проверят хороскопа си. И така, веднъж били гладни и видели вкусно водорасло. Според звездите, обаче, днес не бил ден за водорасли. По-нататък срещнали попова лъжичка, но хороскопът забранявал и това. Най-сетне, видели червей, който можели да изядат. Лапнали го, но с него погълнали и рибарска кукичка. Рибарят също имал благоприятен за риболов ден, според звездите.

Поука: „Не играй по гайдата на всички, за да не развалиш танца си.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here