Най-доброто лекарство е спокойствието

4997
Спокойствието е част от нас стига да го намерим
Снимка - Pixabay

Спокойствието е важна част от същността ни. Именно то ни дава онази увереност, онази вътрешна сила и онзи тласък към развитие. Прибързаността винаги е била лошо и вредно човешко качество.

Тя единствено поражда грешки, които пораждат съжаление, неудовлетворение, съмнения и страхове, че не сме направили това, което е трябвало да направим. Така живеем до голяма степен в миналото, а бъдещето е нещо прекалено желано, докато настоящето тече необезпокоявано от душевните ни терзания.

Как да намерим вътрешното си спокойствие? Лесно е, но трудно постижимо. За едни спокойствието е даденост, за други търсено цял живот явления, а за трети просто още едно състояние на духа.

Спокойствието е част от вътрешното щастие. Търсейки щастието така усилено извън нас, напълно забравяме, че то дреме в същността ни. Приемайки парите прекалено на сериозно, приемаме материалното, като превес над духовното.

Тогава губим основната нишка на щастието и стремежа ни е единствено във вещите, което ни прави прекалено нещастни хора. Парите са средство за съществуване и използвайки ги за забавление и самоусъвършенстване – ги използваме по правилния начин.

Фактическото им трупане в материални неща, води единствено до неразбиране основата на живота.

Спокойствието се постига, когато първо спреш да се сърдиш на себе си, а после на другите. Когато постигнеш висшата сила да прощаваш, да бъдеш щедър и да се научиш да изключваш съзнанието си за кратка почивка.

От друга страна дейният ум и същност са притежание на щастливите и спокойни хора.

При тях, като че ли нещата се случват по естествен път и те нямат нужда от одобрението на околните. Такова блаженство на спокойствието запълва живота с неописуемо голям смисъл.

Смисъл, който не е нужно другите да откриват в живота, а само вие съумявате да виждате.

За да постигнеш това е нужно и добро здраве, което е част от добрия живот. Винаги и непрестанно се учим, развиваме се, надграждаме себе си и оценяваме другите и себе си.

Колкото по-негативни са оценките ни, толкова е по-напрегнат живота ни. Широко скроените хора са доста по-лежерни и се фокусират върху момента. Дори и да ни изглеждат малко отнесени и съмнителни, те са просто спокойни.

Не претендират в правотата си и имат уникално чувство за самоирония. Е, намерихте ли спокойствието в себе си? Ако сте успели сте щастливи хора. Ако не сте обаче, продължавайте да търсите, струва си напълно!

Ако харесвате тази статия, Моля споделете я с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!