Никога не казвайте тези неща на човек, който преминава през развод

0
1934

„Как можеш да го причиниш на децата си“

Можете да сте сигурни, че човекът дълго време е мислил как разводът ще се отрази на децата му. В крайна сметка, кое е по-полезно за едно дете – родителите му да се разделят с добри чувства или всяка вечер да ги слуша как се карат и да се травмира? Не разводът има негативен ефект върху децата, а поведението, което те наблюдават. Ако човек мисли, че разводът е най-доброто решение, оставете го да действа без да му вменявате излишно вина.

„Той си беше кретен”

Да, вероятно приятелката ви си го мисли също. Но все пак тя е била женена за този човек и го обича, независимо дали се развежда или не. Вместо да се фокусирате върху негативните страни и причините за развода, ѝ помогнете да се успокои и да преживее болката от раздялата. Да, човек в хубаво да се оплаче и да си излее душата, но го оставете сам да вземе решението дали да го направи. Не споделяйте мнението си, освен ако не ви питат.

„Пробвахте ли семейна терапия“

Можете да сте сигурни, че човекът е направил всичко възможно да спаси брака си. Хората не се отказват просто ей така един от друг. За съжаление, понякога браковете се разпадат и нищо не може да си спаси. Освен това, тази фраза може да заболи, особено ако единият човек е пожелал терапия, за другият е отказал. Нормално е да искате да дадете съвет на приятелката си и да ѝ помогнете, но не давайте непоискана помощ. Бъдете подкрепа, а не още един човек, на когото трябва да се обяснява и пред когото трябва да отговаря.

„Вземи му абсолютно всичко“

Нормално е човек да е ядосан, когато се развежда. В такива моменти , обаче, трудно се мисли за пари и имущество и какво е честно. Човек го боли за разрушената връзка и отмъщението е последното нещо, което му е на ума. Да говорите за такива неща в такъв момент изглежда наистина безчувствено и коравосърдечно. Оставете на адвокатите да се занимават с тези неща и се съседоточете върху емоциите на човека.

Какво да направите?

Просто бъдете там, до човека, и не казвайте нищо. Не задавайте въпроси, не давайте предожения и не се опитвайте да го окуражавате. Просто го оставете да излее душата си, за да преживее по-лесно случилото се. Единственото, което се иска от вас като добър приятел, е разбиране и подкрепа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here