Основните правила за успешна диета

458

Самите ние го знаем – понякога колкото и да се опитваме да отслабнем, за съжаление просто не става и не става. И тогава на преден план изниква въпроса – „Защо“? Налице са множество фактори, които могат да подпомогнат или от друга страна съвсем да обезсмислят хранителния режим, към който сте решили да се придържате.

Газираните напитки са враг номер едно на тънката талия. Първо, те съдържат излишни и много вредни за тялото ви вещества, второ водят до увеличаване на апетита и трето – на организма му трябва усилие да се справи с мехурчетата в стомаха ви, а това значи подуване.

Малките сладки изкушения. Дори да става въпрос само за половин вафла, положението не става по-розово. Сами си знаете, че няма да се ограничите само с половината. Освен това, вече е научно доказано, че шоколадовите изделия на пазара водят до пристрастяване. Просто не се поддавайте.

А колко често? Голяма грешка е да оставяте много дълго време между храненията. Защо? Когато дойде време за ядене ще се чувствате пет пъти по-гладни отколкото сте и няма начин да не прекалите. Разпределете храната си равномерно, така че да сте сити и да имате енергия през целия ден.

Закуска. Да, да – много бързате, все няма време, пък и не се чувствате много гладни. Каквито и да са оправданията ви, трябва да знаете, че закуската си остава най-важното хранене за деня. Проучване показва, че хората, които не пропускат да си хапнат сутрин страдат от по-малко проблеми с теглото.

Плодове и зеленчуци. Имаме предвид сурови и също така – да отговарят на сезона. Защо? Няма нищо здравословно в това да се натъпчете с една салата, пълна с нитрати, нали? Набавете тези, които знаете, че сега им е времето, включете ги в менюто си и няма да сгрешите.

Очите винаги са ненаситни. За това, когато се опитвате да установите контрол върху теглото си, избягвайте да посещавате места, където ще сте изложени на визуални изкушения. Още един съвет: опитайте онова с по-малките чинии, наистина действа!

Пиете ли достатъчно вода? Нямаме предвид тази, която се съдържа в кафето и чая или в плодовете и зеленуците, които приемате. Говорим си за чиста проба аква натурална. Водата води до очистване на организма от токсините и също спомага за разграждането на веществата. Ако сте на диета – литър и половина на ден не ви мърдат.

Не го мислете толкова. Забелязали ли сте, че когато сте на диета, единственото, за което говорите е това, че сте на диета? Това е грешен подход, защото първо ще станете досадни за околните, второ ще станете досадни за себе си и трето така сте много по-склонни да виждате изкушения навсякъде. Радвайте се на постигнатия ефект, но не се задълбавайте чак толкова в самия процес.