Откажете се от опитите да променяте това, което не можете

0
2507

Има една жена, за която знам. Тя станала хронично болна, след усложнения една след вирусна инфекция. Всеки път, щом някой я попитал как е, тя имала и положителни, и отицателни отговори – за нея чашата можела да е и наполовина пълна, и на половина празна.

Хубавата страна на нещата била, че може да седи права и да е активна за по няколко часа сутрин и следобед. От негативна гледна точка, не можела да си направи планове за през деня, защото по обед и след това вечер е толкова изтощена и немощна, че не можела да стане от леглото си и има нужда от сън.

На пръв поглед тези твърдения са тотални противоположности и са в разрез едно с друго. От друга гледна точка – те са просто два различни начина за нея да опише живота си.

Идиомата с чашата представя гледната точка на хората. Ако хората виждат чашата наполовина пълна, те гледат на живота оптимистично и обичат да виждат хубавото и веселото във всяка една ситуация. Ако я виждат наполовина празна – те са песимисти и се вглъбяват в негативното.

Ако реши да е оптимист, човек може да е пълен с ентусиазъм и да чака с нетърпение да види как ще се развие денят му. Ако реши да е песимист – той е тъжен и му е трудно да намери радост в нещата.

Човек може да прецени как да гледа на една ситуация. Тази жена успяла тотално да промени перспективата си към оптимистична на един от рождените дни на внучката ѝ. Като вземем впредвид състоянието ѝ, за нея било невъзможно да успее да присъства на цялото парти.

Въпреки това, тя решила да се накара да отиде и да преодолее пречките. Когато успяла да присъства, тя каза, че се изпълнила с радост. Да, не можела да остане през цялото време, но можела да присъства достатъчно дълго, че да види как внучката ѝ се забавлява. Когато се почувствала изтощена, всичко се сринало, чашата станала наполовина празна и тя се почувствала отвратително.

Нищо в ситуацията не се променило, освен нейната перспектива. Човек попада в множество различни ситуации всеки ден. Нямаме контрол върху голяма част от живота си и върху много от нещата, които ни се случват. Имаме, обаче, избор – можем да решим как да приемем ситуацията. Можем да се фокусираме върху хубавото, или върху лошото. Изборът зависи от нас.

Човек не трябва да се мъчи да променя неща и да се бори срещу ситуации, върху които няма контрол. Трябва, обаче, да се научи да контролира гледната си точка и възприятието си. Нека се опитваме да виждаме чашата винаги наполовина пълна възможно най-често.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here