Преодоляване на срамежливостта и неудобството: Няколко практически съвета, които ще ви помогнат да станете по-смели

570

Понякога, преди публично изказване или важен разговор, има такова вълнение във вас, че искате да се скриете в земята. Това важи особено за естествено срамежливите хора. Но това чувство може да бъде преодоляно, ако използвате малки, но ефективни трикове.

Ако ситуацията ви е твърде сложна или страдате от социална фобия, тогава е по-добре да се консултирате с психолог, който ще ви предпише коригиращо лечение. Но в повечето случаи хората са в състояние сами да се справят с неудобството си. Какво е необходимо за това? Отговорите на този въпрос ще прочетете в следващите редове.

Отпуснете се

Можете да се отървете от неприятните усещания, свързани с прекомерната срамежливост, като приложите практиката на правилно дишане. За да направите това, трябва напълно да се отпуснете и да вземете равномерни вдишвания. Друг вариант да подредите състоянието си е да разсеете мислите си. Стискайки ръцете си, помислете за нещо абстрактно.

Обърнете внимание на събеседника

Следните тактики наистина помагат: поемете водеща роля и обърнете внимание на събеседника. Когато се срещате с непознати или с тези, с които разговорът е изключително важен за вас, опитайте се да спечелите доверието им. Задайте въпроси за професионалните дейности и хобита на събеседника. Моля, обърнете внимание: тези въпроси не трябва да са неудобни, в противен случай ще получите обратен ефект.

Говорете по общи теми

Има няколко универсални теми, които са подходящи, когато говорите с непознати. По правило това е времето, спорта, новини за киното, музиката и театъра. Овладейте техниката на малките приказки, говорете за маловажни неща. Самият вие няма да забележите как вълнението преминава и разговорът ще тръгне в посоката, в която се нуждаете.

По време на разговора направете комплименти на събеседника, задавайте въпроси, помолете за помощ (ако е подходящо). Основното нещо е да не се докосвате до лични теми, за да не си спечелите врагове. Разкажете им малко за себе си и вашите хобита.

Бъдете честни

Основният проблем на срамежливите хора е страхът, че другите могат да приложат някой трик върху тях. Можете да избегнете подигравки и други неприятни ситуации, като покажете искреност. Когато хората разберат, че сте честни с тях, те вече могат да ви се доверят. Самите те стават честни в разговора, защото не искат да обидят добър човек.

Пригответе се предварително за разговора

Ако трябва да говорите публично, разберете кой ще бъде сред поканените слушатели. Така ще разберете за какво можете да говорите с тях преди събитието. Запознаването, като правило, започва с няколко основни въпроса. Опитайте се да освободите стреса, за да се настроите на положителна вълна.