Тази дума е виновна за много раздели

0
7164

Хората са социални същества, които обичат да имат връзки с другите от всякакъв род. Те много ценят тези, с които избират да живеят. С времето връзките съзряват и се развиват, в следствие на което стават по-сложни и интимни.

Всякакви неща и обстоятелства могат да навредят на връзките ни с приятели, семейство и интимни партньори. Много е важно да забележим кога това е напът да се случи и да се опитаме да го спрем или поне минимализираме. Понякога е неизбежно, а други пъти трябва просто да внимаваме какво говорим.

Думите имат огромна сила. Помислете си само – какво може да накара един щастлив човек да се натъжи в рамките на секунди?  Точно така – думите. Един куп връзки са приключили само защото някой си е изпуснал езика.

Какво не бива да казваме? Понякога просто споменаваме нещо, което наранява другия, без да сме искали. Прочетете следните твърдения и преценете дали биха създали проблем в отношенията между двама човека.

Извинявай, че не отговарях на обажданита и съобщенията. Бях адски зает днес.“

„ Това звучи много забавно! За съжаление съм прекалено зает с работа.“

„ Много бих искал да дойда с вас, но трябва да гледам децата“

Какво мислите? На пръв поглед няма нищо лошо да кажеш подобно нещо. В крайна смека всички си имаме задачи и отговорности и сме много заети.

Не е съвсем така. Нека обсъдим защо думата „зает“ може да ви коства някои връзки.

Всеки е зает

Това не е новина за никого. Всеки човек на този свят е зает с нещо. Дори да не са заети, сигурно се чувстват сякаш са. След време започваме да използваме „зает“ за да опишем дори най-малката задачка или дискомфорт.

Какво означава да си зает? За вас може да значи да тичаш около офиса, събирайки документи и разливайки кафе навсякъде, или да търчиш наоколо из хотелската стая събирайки багаж. Всъщност „зает“ не се доближава до нито едно от двете.

Да си наистина зает значи графикът ти да е запълнен до такава степен, че да имаш време само за семейството си, да ядеш и да спиш. Това е да си истински зает. Естествено, всеки от нас има поне малко свободно време, което да отдели на приятелите си и на семейството си, стига да поиска. Така ще запазите тези ценни за вас връзки.

„Зает“ може да се интерпретира по много начини

Повечето от нас са грижовни и с добри сърца, затова позволяваме много на хората, които обичаме. Когато, обаче, някакво неприемливо поведение се превърне в техен навик и започне да ни наранява, сме доста по-малко склонни да прощаваме.

Всички приемаме до някаква степен оправданието „зает съм“. Ако обаче някой ви отказва кафе за десети път, спирате да вярвате, че са чак толкова заети.

„Зает съм“ много пъти значи „не е важно“

За много отнас е трудно да балансират приоритетите си. Концентрираме се върху кариета, финанси и други неща, които отнемат много време и енергия и ни пречат да балансираме работата и семейството си. Проблемът е, че когато често казвате на някого, че сте зает, те могат да го тълкуват сякаш не са важни.

С други думи, „зает съм“ може да накара другия да се почувства отхвърлен. Естествено, не целим това, но никога не можем да знаем как го приема отсрещната страна.

Ето какво да направите, за да накарате важните хора в живота си да не приемат лично факта, че сте зает.

Обяснете в детайли

„Зает съм“ е много неясна фраза. Има случаи, в които имаме спрешна работа, и трябва да го обясним на другия ефективно.

Вместо да кажете „Адски съм зает и не мога да гледам децата ти довечера“, кажете „За съжаление не мога да ти помогна с децата, обещал съм да отида да играя покер с приятели“

Виждате ли разликата? Второто твърдение дава причина и обяснение защо отказвате и другият човек ще ви разбере напълно.

Намерете време

Ако сте наистина заети и не можете да излезете с някого, опитайте се да промените уговорката за друго по-подходящо време. Това ще покаже на другия, че наистина искате да се видите с него и цените компанията му, но в момента не е подходящо време за вас. Ще покаже, че тази връзка е много важна за вас, и бихте освободили част от времето си специално за човека.

Бъдете искрени

Ако избягвате да се видите с някого, не само заради истинска работа и задължения, може би е време да сте честни със себе си и с другия. За някои това може да е изключително трудно, но какъв е смисълът само да мотаете човека и да го заблуждавате? В крайна сметка не всички връзки процъфтяват и понякога пътищата на хората се разделят.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here