Успявате ли да направите това, което сте казали, че ще направите

0
585

Колко често си обещавате да свършите нещо, но по-късно просто не ви се занимава, отказвате се или го отлагате за последния момент? Смятате ли, че отлагате нездравословно много и може да имате проблем?

Според проучвания, всички хора подхождат по горе-долу един и същи начин, щом стане дума за бъдещи събития и работа, която трябва да се свърши в срок. Всички хора имат склонността да отлагат работата, която имат да вършат, до почти последния момент или крайния срок, преди да я предадат. Това има напълно нормално и логично обяснение – колкото по-близо сме го наградата, толкова по-верятно е да си свършим работата.

Много проучвания са проведени на тема отлагане на работата. Например, в едно от тях трима студенти са били отговорни за предаването на 7 кратки домашни работи. Бил им е даден краен срок за всяка една от тях. Поведението им е било предсказуемо – те предали задачите си чак когато крайният срок наближил. Почти никое от домашните не било предадено много преди крайния срок.

Има, обаче разлика, между това да планираш да си свършиш по-късно работата и наистина да я отлагаш. Ако имаш много неща за вършене, е нормално да оставиш лесната работа за по-късно. Повратяме – да планираш да направиш нещо по-късно не е отлагане, а нещо напълно нормално. Все пак, не можем да вършим на момента всяко нещо, което ни възложат.

Освен това, не е задължително да имате някакъв психологически проблем, за да отлагате. Всеки един човек отлага нещо до някакъв момент, това не е нездравословно поведение.

Има, обаче, разлика между това съзнателно да отлагате работата си и никога да не изпълнявате обещанията към себе си. Ако всеки път отлагаме всяка работа до възможно най-последния момент, без да има разумна причина за това, и това поведение ни носи тревожност, чувство за паника и потиснатост, значи имаме някакъв проблем.

Означава, че не можем да се контролираме и да се държим наистина отговорни за нещата, които ни се случват. Системно да казваме, че ще направим нещо, но всъщност да се отказваме и да закъсняваме е сериозен проблем, върху който трябва да се работи, и който има огромен ефект върху живота ни.

И все пак, правите ли това, което сте си обещали? Ако да – браво на вас. Ако не – възможно е да имате проблем със самоконтрола. Трябва да подходите към проблема започвайте от себе си, а не от външните обстоятелства. Обикновено подхода ви към нещата е грешен, и каквото и да промените в заобикалящава ви среда, няма да има голям ефект върху метода, по който вършите работата си. Започнете от себе си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here