Четирите неща, които всъщност определят кой сте

2603
За да сте щастливи, харчете пари за време
Снимка - Pixabay

Между 2 и 6 години започваме да формираме личността си, целите си и разбиранията си за добро и лошо. Има 4 главни елемента, които определят в какъв човек ще се превърнем и ще ни оформят като хора.

Не всичко, което ни формира се случва в детството ни, но днес ще обсъдим само ранните елементи от нашето развитие. Продължавайте да ги четете, ако искате да знаете кои са:

Гените ви

Това определя около 40% от личността ви. Предават ви се от майка ви и баща ви и не можете да ги контролирате. Все пак, не се чувствайте, че никога не можете да промените някои от тези свои негативни черти. Просто ще трябва да положите много усилия и ще ви отнеме много време. Например, вие можете сте различни от братята и сестрите си и да се държите по съвсем различен начин от тях.

Средата, в която сте израснали

Това включва всички хора около вас като приятелите ви, културата ви, икономическото ви положение, работата ви и куп подобни неща. От тях учите различни модели на поведение и учите за разликите между хората. Например, ако не харесвате някого и го мислите за егоистичен, знаете какъв не искате да бъдете. Според това формирате предпочитанията си към други хора и целите си каква личност искате да сте. Тези хора ни служат за сравнение за това как стоим в обществото и какво е приемливо.

Семейството ви

Много неща учите от семейството си. Това може да са традициите, които ви предават, например. Ако семейството ви е консервативно и така сте отгледани, е много вероятно и вие да сте консервативни. Все пак, това е поведението, което има най-голямо присъствие в живота ви и което познавате от най-ранна възраст. Често асоциирате това поведение като правилно и като емблема за добро и допустимо.

Нещата, които ви се случват

Може би един от най-големите фактори, които ви оформят като човек. Пример за нещо, което може завинаги да ви промени, са травми от детството ви. Развиваме всичките си страхове в ранна детска възраст и те ни оказват огромно влияние. За щастие, в по-късен етап има шанс да се излекуваме от тях.

Това дали сте интоверти или екстроверти до голяма степен се определя от това как са се отнасяли другите деца към нас в ранните години от живота ни. Ако дете сте били отхвърляни, това е вероятно да засили интровертността ви. Ако сме били приемани и винаги харесвани, ще станем много социална и екстровертна личност.