Щастливи ли са богатите хора?

234

“И богатите също плачат.”  – думи, които може би сме чували доста често и които създават в нас множество въпроси като: „Защо богатите плачат?”, „Какво може да накара човек с много пари и слава да се чувства зле?” и ако парите са средството, с което можеш да си купиш почти всичко какво им липсва на богатите, че да страдат?

Може би зависимостта между парите и щастието не е толкова голяма, колкото си мислим. Естествено ако разполагаме с повече пари, можем да направим живота си по-комфортен и по-спокоен – можем да имаме хубав дом, кола, много дрехи и обувки, да ходим на почивки на екзотични места, дори и да имаме добро образование.

Следователно е логично да си мислим, че по-богатите хора са по-щастливи от останалите, но каква е всъщност истината.

Парите са само един от факторите, допринасящи за човешкото щастие и ако останалите неща ви липсват, няма как да се чувствате истински щастливи. Натрупването на пари може да е свързано с определени жертви, които правят хората нещастни , например пренебрегването на любимите хора, семейството или здравето в името на богатство и слава.

Колкото до темата дали богатите също плачат и за какво, може би най-правилният отговор би бил, че независимо от социалното си положение, богатство и слава, хората са равни като човешки същества и всички се сблъскват и с радостите, и с мъките на живота.

Богатството всъщност е бреме, което има своите отрицателни страни, особено когато е придружено със слава.  Известните личности постоянно са в заглавията на медиите, животът им се следи под лупа, не могат да се отърват от папараци, не могат да дишат… Имат ли изобщо свои личен живот, на който могат да се насладят като нас, хората от простолюдието?

Когато прочетат нещо негативно за себе си, за своите близки, за семейството, не е ли това достатъчна причина за страдание и болка? Точно в този момент богатите и известните си дават сметка, че нищо не е безплатно на този свят, дори и парите. Може да имаш милиони, но с цената на какво? На личния живот, на свободата, на щастието…

А най-лошото е, че такива известни личности са обект на подражание от бедните, обикновените хора. Те са готови на всичко, за да достигнат тяхното ниво, да имат техните възможности, техните успехи, без да се замислят, че това ще им струва прекалено скъпо.

Като цяло в хората е заложено мисленето, че могат да си купят щастие с достатъчно голяма сума пари. Но факт е,  че щастието всъщност не се определя от един единствен фактор, а от много други като приятели, семейство, работата и удоволствието от живота като цяло.