12 начина, по които правиш живота си по-труден

1657
снимка - pixabay

Страх те е да се провалиш или да изглеждаш като глупак. Не опитваш нови неща често, поемаш само много добре обмислени рискове и твърде много се притесняваш какво ще си помислят хората за действията ти. Понякога страхът от провал ни принуждава да живеем нещастно, просто защото искаме да заложим на сигурно. Трябва да поемаме рискове, за да сме щастливи.

Допускате негативни хора до себе си. Оставяте се техните мнения да ви влияят, слушате лошите им съвети, приемате критиката им твърде лично и се виждате по начина, по който те ви виждат. Най-добре е да избягвате токсичните хора изцяло, но ако не можете, поне не ги пускайте в главата си.

Прекалено скептични сте. Вярвате, че всички имат скрит мотив. Не мислите, че хората наистина ги е грижа за вас и винаги влагате прекалено много в думите и действията им. Разумно е да сте предпазливи, но да сте прекалено скептични само ще добави още стрес и тревога в живота ви.

Вините себе си. Винаги вините себе си за всичко, което се обърка. Има разлика между поемането на отговорност и да се самообвиняваш. Когато поемеш отговорност за действията си всъщност търсиш начин да разрешиш проблема и да продължиш напред. А да се обвиняваш те кара да се чувстваш зле и не решава нищо.

Сравняваш се с другите. Винаги се сравняваш или се състезаваш. Да имаш състезателен дух е полезно до някъде, но да се сравняваш с другите, може сериозно да ти повлияе. Сравняването ни кара да се чувстваме огорчени и неблагодарни за това, което имаме.

Твърде много искате да се впишете. Не казвате какво ви тревожи и как наистина се чувствате, за да не обидите някого. Винаги се опитвате да угодите на хората. Ако се налага да криете кои сте всъщност, за да се впишете, ще изгубите себе си. Трябва да бъдете различни и да изпъквате, а не да бъдете като другите.

Мислите, че сте прокълнати. Мислите ли винаги, че не ви върви в това или онова? Или, че света ви мрази и имате най-лошия късмет? Всички сме минавали през такива фази, но да мислите постоянно, че животът ви никога няма да е такъв, какъвто искате да бъде, е най-лошото, което можете да направите за себе си. Гледайте на живота с надежда.

Не можете да се освобождавате. Не забравяте своите грешки и тези на другите и не можете да прощавате. Да помните лошите моменти и чувства, само ще ви тежи. Освободете се от миналото и от нещата, които не можете да контролирате и животът ви ще се промени.

Лесно се разубеждавате. Оставяте хората да ви отказват от идеите ви и да омаловажават мечтите ви. Мислите, че те знаят по-добре от вас и не отстоявате това, в което вярвате. Понякога трябва да спрете да слушате хората и да правите онова, което смятате за правилно, защото това си е вашия живот.

Виждате света в черно и бяло. Света, в който живеем е сив, и ако виждате само бяло и черно, няма да стигнете далеч. Намерете баланса между страстта и разума, между чувствата и логиката. Приемете доброто и лошото.

Губиш времето си с неща, които нямат значение. Губиш деня си в правене на незначителни неща или прекарваш твърде много време на телефона си или гледайки филми. Времето е ценно и живота може да е по-труден, ако нямаш достатъчно време да вършиш онова, което ще ти е от полза в бъдеще.

Отлагаш целите и мечтите си за някой друг път. Спрял си да опитваш да ги превърнеш в реалност. Примирил си се с живота и си спрял да вярваш, че можеш да постигнеш всичко, което си наумиш. Никога не спирай да преследваш целите и мечтите си, защото денят, я който ги постигнеш, ще е денят в който целия ти живот ще се промени и ще стане много по-добър.