Животът описан в 5 цитата

4429
Животът описан в 5 цитата
Животът описан в 5 цитата

Животът е сложна върволица от истина и полемика. За живота се пише, писало се е и ще продължаваме да пишем. Той е това уникално чудо, което не може по никакъв начин да се обясни, преповтори, замени и заглуши. Именно живота дава и живота взема. Той дарява, прощава и запълва празнини, отваря нови и гради, докато руши. Трудно би се побрала цялата тази стихия само в едни 5 цитата, но нека опитаме за вас. Ето и кои са те.

„Животът е поредица от дърпания напред и назад… Напрежението на противоположностите и противопоставянето е като дърпане на ластици. Повечето от нас живеят живота си някъде по средата. Мач по борба… От коя страна да застана, за да спечеля мача? Любовта победи. Тя винаги побеждава в живота.“ – книгата е „Вторници с Мори“ на Мич Албром. Като, че ли нищо не е пропуснато в това живо описание на живота. И неговата многообразност е там, и кръговрат, както и вечната битка, вечната любов, страховете и избора. Но в крайна сметка живота е любов и любовта е живот – така че финалната права винаги е една и съща. Дърпането напред и назад е ежедневно, всяка минута и всяка секунда. Колкото по-рано разберем за повратностите на живота, толкова по-подготвени сме за него. Въпреки, че подготовка за живота едва ли има.


„Единствения начин да разбереш дали можеш да постигнеш нещо, е да опиташ пак, влагайки цялата си душа в него… Цялата си душа!“ от книгата „Позволете ми да ви кажа“ на Хорхе Букай. Стремежа и целите в живота са ежедневие, както и борбата, страха, недооценяването и неразбирането. Отказът, обаче също е ежедневие. Само този, който влага душата си в нещата, които прави успява да ги доведе до успешен край. В противен случай просто отпада от класирането и се хвърля във все нови и нови безуспешни житейски дела.
„Тя каза, че животът ви започва да мига пред очите ви точно в мига преди да умрете. Това е вярно, „ТЯ“ се нарича Живот“ – от книгата „Последния Континент“ на Тери Пратчет. Въпреки отвлечения и фантастичен характер на цитата, той казва много точно, какво представлява живота. Той започва, точно когато си отиваме от този свят и го виждаме, като на лента пред очите си, за да се появи друг, които евентуално ще го изживее по-добре, а знае ли човек!

„Всичко ми казва, че съм на път да направя погрешно решение, но грешките са просто част от живота.“ – Паулу Коелю в книгата „Единадесет минути“. Грешките вечните воденични камъни, чийто тежест носим. Но и учителите, които са ни необходими, за да живеем. Да се предпазваш от грешките си в живота е погрешна стратегия. Допускайки грешки, ние всъщност живеем в действителност!
„Хората не се раждат добри или лоши. Може би те са родени с тенденции. Така или иначе начина, по който живеем има най-голямо значение.“ – от книгата на Касандра Клеър „Град от стъкло“. Никой не се ражда с предразсъдъци. Никой не е тенденциозно добър или лош. Просто всеки придобива тези си качества живеейки по един или друг начин. Затова именно, как живеем е главното в този живот, а не в какво сме се превърнали, защото двете неща са в пряка връзка.